Na tien jaar is het Feyenoord eindelijk weer gelukt

Alsof ze hun frustratie van al die jaren in deze Europa-Leaguewedstrijd stopten, zo gingen Feyenoordsupporters gisteren tekeer in Rome. Maar de Rotterdammers speelden gelijk, daar had bijna niemand op gerekend.

Tien minuten na rust tikte spits Colin Kazim Richards de gelijkmaker binnen. Het Feyenoord-vak vliegt in de hekken richting de spelers, stuiterend en schreeuwend van vreugde. Foto CLAUDIO PERi/EPA

Vuurwerkbommen knallen om de paar minuten in het Stadio Olimpico in Rome. Alsof het al niet genoeg was na de grimmige en turbulente aanloop naar AS Roma-Feyenoord. Het leek nauwelijks meer om het voetbal te gaan. Rellen en arrestaties – daar draaide het om. Terwijl deze ontmoeting voor Feyenoord een van de hoogtepunten van het zo wisselende seizoen had moeten worden.

Voetballend werd het uiteindelijk een mooie avond voor Feyenoord. In een grimmige sfeer speelde de club gisteravond knap 1-1 in het eerste duel in de tweede ronde van de Europa League. Feyenoord toonde lef in de Italiaanse hoofdstad. Vooral in de tweede helft domineerde de onervaren Rotterdamse ploeg het Romeinse miljoenenteam. Door het gelijkspel houdt Feyenoord uitzicht op plaatsing voor de volgende wedstrijd van het tweede Europese clubtoernooi. Volgende week is de return in De Kuip. Vuurwerk gegarandeerd.

Feyenoord wil verder, Rutten twijfelt

Wat een contrast met afgelopen weekend in de Nederlandse eredivisie. Blunderend en stuntelend ging Feyenoord zaterdag ten onder bij Heracles Almelo. Maar de Europa League maakt aparte krachten los bij Feyenoord. Er is meer overtuiging, focus, geloof. Zoals boksers zich oppompen voor een gevecht, kan Feyenoord dat voor een Europees duel.

De ploeg kent een verwarrend seizoen. Een waardeloze start aan het eind van de zomer met enkele pijnlijke thuisnederlagen. Een bloeiende opleving vanaf eind september. Maar in februari zakte de ploeg weer weg.

Er sloop de afgelopen weken twijfel in de Rotterdamse ploeg. Oorzaak? Er wordt op Rotterdam-Zuid veel gesproken over trainer Fred Rutten, blijft hij na dit seizoen wel of niet? Zijn contract loopt af. Feyenoord wil graag verlengen, maar Rutten geeft geen duidelijkheid. Eind volgende week moet hij beslissen van de directie. Het is als een liefdesdrama, Feyenoord wil niets liever – Rutten twijfelt.

Een half uur voor de aftrap zit Fred Rutten eenzaam in de grote dug-out. In gedachten verzonken. Als een schrijver die nadenkt over het plot van zijn roman. Tijdens de wedstrijd handen nonchalant in de zakken. Balletje terugtrappend als dat uit rolt. Juichend als een klein kind bij de gelijkmaker. Omhelzing na afloop met Feyenoord-directeur Eric Gudde.

Misschien helpt de opleving in Italië bij het maken van zijn keuze. Vooral de tweede helft was een spektakel. Na een achterstand (goal van AS Roma-aanvaller Gervinho) tikte uitgerekend de veel bekritiseerde Turks-Britse spits Colin Kazim Richards de gelijkmaker binnen. Het Feyenoord-vak vliegt in de hekken richting de spelers, stuiterend en schreeuwend van vreugde. Gelijk tegen de nummer twee in Italië – daar had bijna niemand op gerekend.

De Spaanse Trappen ontruimd

En dan ging het na een vreemde dag uiteindelijk toch nog over voetbal in Rome. De aanloop was explosief. Ruim 6.000 Feyenoord-supporters richting Rome, ongekend veel voor een Europese uitwedstrijd van een Nederlandse club. Twee dagen rellende hooligans in gevecht met de Italiaanse politie. Bebloede gezichten als ze op de grond worden gewerkt en gearresteerd. Een vuurwerkbom die naar agenten zou zijn gegooid.

Boetes van 45.000 euro, tientallen arrestaties, drie hooligans worden veroordeeld tot 16 maanden cel. Een alcoholverbod in delen van de stad. De Spaanse Trappen ontruimd. Een spoor van vernieling door de Eeuwige Stad. Politieauto’s en ambulances die af en aan rijden. De burgemeester van Rome, Ignazio Marino, die op Twitter zegt dat Rome ‘verwoest’ is en dat hij de ambassadeur op het matje roept. „Hier stopt het niet.”

Tien jaar wist Feyenoord niet te overwinteren in Europese competities. Alsof de rellende supporters de frustratie van al die jaren in deze ontmoeting stopten. Feyenoord zal in angst afwachten of de Europese voetbalbond UEFA actie onderneemt na de ongeregeldheden. Maar de dag eindigde juichend, met een snerpend fluitconcert van de Romeinse supporters voor de thuisploeg.

    • Steven Verseput