Met een psycholoog erbij geneest chronische lage rugpijn sneller

Mensen met langdurige lage rugpijn genezen iets beter als ze naast een dokter of fysiotherapeut ook hulp krijgen van psycholoog of een arbeidsdeskundige. Dat schrijven Nederlandse, Australische en Canadese onderzoekers in een woensdag gepubliceerd artikel in The BMJ.

Lage rugpijn die langer dan drie maanden aanhoudt is moeilijk te genezen. Sommige mensen hebben een hernia en dan kan een operatie helpen. Maar de meeste mensen hebben langdurig ontstoken spieren of pezen, of iets aan hun wervels. Het idee is dat een psycholoog of arbeidskundige mensen kan leren daarmee om te gaan, waardoor de aandacht voor de pijn verslapt. Dat helpt om de pijn te doven. Patiënten zijn aanvankelijk vaak woedend als ze met rugpijn naar een psycholoog worden gestuurd.

Toch komt uit de onderzoeken dat zo’n multidisciplinaire biopsychosociale revalidatie beter is dan alleen fysiotherapie, of alleen ‘gebruikelijke zorg’. Die gebruikelijke zorg door de huisarts verschilt van land tot land.

In Nederland staat in de huisartsenrichtlijn dat de patiënt moet blijven bewegen en dat pijn geen schade veroorzaakt. Als de acute pijn wat is afgezwakt moet de patiënt na een vastgesteld aantal weken zijn bewegingen uitbreiden, niet pas als de pijn verder afneemt. Een eventuele verwijzing naar fysiotherapeut en psycholoog staat in de Nederlandse richtlijn aanbevolen. Vooral als de patiënt bang lijkt voor bewegen, pijn of ziekte.

Het nu gepubliceerde onderzoek is de basis voor een Cochrane Review die een eerdere versie uit 2001 vervangt. Cochrane Reviews vegen op strikt gedefinieerde wijze alle bestaande onderzoeken bij elkaar, om tot een krachtiger conclusie te kunnen komen dan aparte onderzoeken. Cochrane-onderzoekers vellen ook een kwaliteitsoordeel.

Het vorige Cochrane Review was gebaseerd op 10 onderzoeken. In ongeveer 15 jaar tijd zijn er 31 bij gekomen. Aan de afkomst is te zien dat psychosociale behandeling van lage rugpijn vooral een Europese aanpak is, ingebed in een stelsel van sociale zekerheid, waar een werkgever of overheid het loon van een zieke werknemer een tijdlang doorbetaalt. Het loont dan om te investeren in therapie.