Loon werknemers V&D nog niet omlaag in februari

V&D heeft de salarissen van de ruim 5.000 werknemers nog niet verlaagd in februari. Dat blijkt uit een nieuwsbrief die topman Don Roach aan het personeel heeft verstuurd. De warenhuisketen wil het besluit van de rechter aanstaande maandag over de voorgenomen salariskorting afwachten.

Logo aan de gevel van de winkel van V&D in de Kalverstraat. Foto ANP/Robin van Lonkhuijsen

V&D heeft de salarissen van de ruim 5.000 werknemers nog niet verlaagd in februari. Dat blijkt uit een nieuwsbrief die topman Don Roach aan het personeel heeft verstuurd. De warenhuisketen wil het besluit van de rechter aanstaande maandag over de voorgenomen salariskorting afwachten.

Mocht de rechter bepalen dat V&D de maatregel mag doorvoeren, dan zal de top van het bedrijf het salaris van februari alsnog met terugwerkende kracht inhouden over het loon dat in maart wordt uitbetaald.

‘Winkelsluitingen voorkomen’

Volgens de warenhuisketen is een loonoffer van 5,8 procent van het personeel essentieel voor de toekomst van het bedrijf. Het bedrijf zegt met de salariskorting gedwongen sluitingen van winkels - en de daarmee gepaard gaande ontslagen - te willen voorkomen. Vakbonden protesteerden tegen het voorstel en wilden met de V&D om tafel. Toen bleek dat de top van het bedrijf onvermurwbaar bleek omtrent de loonverlaging besloten ze naar de rechter te stappen voor een kort geding.

Vorige week sloot V&D een deal met vastgoedeigenaren, banken, aandeelhouder Sun Capital en de belastingdienst waardoor ternauwernood een faillissement voorkomen kon worden. Het plan biedt de warenhuisketen mogelijkheden om voor de lange termijn noodzakelijke huurlastenverlagingen te realiseren. Eerder wilde V&D een half jaar lang huurkorting van de verhuurders.

Lees ook op NRC Q: V&D en Blokker willen ook graag online. Beetje (te) laat, of niet? en Wat V&D van Sligro kan leren over loonsverlaging.

    • Sam de Voogt