Loekasjenko zoekt contact met het voormalige ‘monster’ NAVO

Wit-Rusland voelt zich ook bedreigd door de hybride oorlog in Oekraïne en de economische crisis in Rusland.

Wit-Rusland, tot nu toe een bondgenoot van Rusland, zoekt toenadering tot de NAVO. In een toespraak tot legercommandanten heeft de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko gisteren gezegd dat de krijgsmacht zich moet aanpassen aan de „eigentijdse voorwaarden” en ook moet kunnen reageren op een situatie die zich „God verhoede, morgen of overmorgen”, kan aandienen.

„Als soevereine staat staan wij open voor een constructieve dialoog met de NAVO op basis van gelijkwaardigheid en transparantie”, zei Loekasjenko. Tot voor kort sprak de president in andere termen over het Westerse bondgenootschap. De NAVO was toen volgens hem een „monster dat richting Wit-Russische grens kroop”.

Loekasjenko, al twintig jaar aan de macht in Minsk, sprak niet openlijk over de ‘hybride’ oorlog die momenteel in de Donbas gaande maar hintte wel op de Russische interventie in Oekraïne door te verwijzen naar het „theater van militaire actie”.

De Wit-Russische president heeft zich bijna vanaf het begin van de oorlog in de Donbas opgeworpen als de bemiddelaar tussen Kiev en Moskou. Zijn vertrouwen in president Vladimir Poetin van Rusland lijkt in dat proces te zijn geschonden. Toen hij vorige week president Petro Porosjenko in Minsk ontving voor het topberaad over het intussen geschonden bestand, beaamde Loekasjenko de wijze waarop het Oekraïense staatshoofd president Poetin typeerde als een man die het „oneerlijk en vuil speelt”.

Eerder zocht de president van Wit-Rusland ook wat meer toenadering tot de Europese Unie door heel expliciet te benadrukken dat de Wit-Russische handel van Wit-Rusland met de EU die met Rusland intussen overtreft. Wit-Rusland is lid van de Euraziatische Unie, die Moskou als alternatief voor de EU heeft opgezet. Door de val van de roebel wordt ook Wit-Rusland nu echter economisch getroffen.

    • Hubert Smeets