Joris Luyendijk, Maarten ’t Hart & Naema Tahir

Vandaag in de Boekenbijlage, die wekelijks op vrijdag in het hart van NRC Handelsblad verschijnt: Joris Luyendijk, Peter Verhelst, Maarten ’t Hart, Naema Tahir en meer.

De mieren en hyena’s in de Londense City

Als een antropoloog trok Joris Luyendijk door de Londense bankwereld. Hij sprak er tandenknarsers, koele kikkers en darwinistische financiers. Van binnenuit is geen verandering te verwachten. En de toppen van de banken hebben geen idee.
Door Marc Chavannes. Lees meer.

Column: Berichten uit de wereld van de totale verwoesting

Op een paar kilometer van het front in Oekraïne speelt zich het ware leven af, in de onderstroom van het nieuws. Als gewezen verslaggever in de Russisch-Georgische oorlog van 2008 besefte ik dat toen ik op Facebook de minireportages van schrijver Pieter Waterdrinker las en me kon inleven in de lotgevallen van gewone mensen in oorlogsgebied.
Door Michel Krielaars. Lees meer.

Interview Peter Verhelst: Ik wilde de brokstukken weer tot een geheel maken

In 2013 kreeg de Vlaamse dichter en schrijver Peter Verhelst een bijna fataal auto-ongeluk. ‘Het wonder van het overleven maakt euforisch’.
Door Kester Freriks. Lees meer.

Heerlijk, die nylonkousen en die jarretels

Maarten ’t Hart stelde het uit: het laatste, liefdevolle saluut aan zijn moeder. Ze breide en borduurde, was streng in de leer, mokte over zijn vader, onthield haar zoon bijna de HBS, maar geen kwaad woord over Mevrouw ‘t Hart.
Door Janet Luis. Lees meer.

Onderweg even de doek af en de lipstick op

Hoe beweeg je je als moslima in een volkomen westerse werkomgeving? Naema Tahir toont drie verschillende groepen. Ze ontkracht met haar verhalen vooroordelen en tilt het debat naar een hoger plan.
Door Sheila Kamerman. Lees meer.

Abonnees kunnen hier de hele Boekenbijlage inzien.

    • Roderick Nieuwenhuis