Italiaanse kranten over Feyenoord-hooligans: ‘De barbaren’

De voorpagina van de Italiaanse krant Il Tempo vanochtend.
De voorpagina van de Italiaanse krant Il Tempo vanochtend. Foto screenshot Twitter

De ravage die Feyenoord-supporters gisteravond in Rome aanrichtten is groot nieuws in Italië. Nergens gaat het meer over het resultaat van de voetbalwedstrijd AS Roma - Feyenoord (1-1). Lees hier wat de Italiaanse kranten er vanochtend over schrijven.

La Gazetta dello Sport: ‘de barbaren’

Twitter avatar Gazzetta_it LaGazzettadelloSport Oggi in #primapagina la vergogna degli hooligan a Roma e la linea dura di @OfficialAllegri con @kingarturo23 http://t.co/KF9QS9W0cr

De grootste Italiaanse sportkrant gebruikt een quote van de premier Matteo Renzi om de gebeurtenissen van gisteravond te beschrijven.

“Hooligans lijken geen grenzen te kennen. [...] Het leek wel een slagveld.”

Corriere della Sera: ‘Nederlandse hooligans vernielen het centrum’

Een van de grootste kwaliteitskranten van Italië schrijft over de onderschatting van politie en autoriteiten van de situatie:

“Volgens de politie is het oneerlijk agenten de schuld te geven van deze rellen. De hooligans waren niet te stoppen. Toch heerst er op de ochtend na de rellen op zijn minst een gevoel van onderschatting.”

Corriere della Sera heeft inmiddels zelf ook een fotoreeks online gezet van internationale krantenkoppen over de rellen.

La Stampa: ‘verwoesting en arrestaties’

Twitter avatar la_stampa La Stampa La Grecia chiede 6 mesi; un anno con Renzi; devastazione degli hooligans #Feyenoord. La prima pagina di oggi http://t.co/nr9XqipGsN

Volgens het in Turijn gevestigde La Stampa hielden de meeste fans van Feyenoord in de stad zich rustig. Maar:

“Er waren twee- tot driehonderd ‘superschurken’ die van plan waren om in actie te komen. Hun spel kon na het laatste fluitsignaal van de wedstrijd beginnen.”

La Repubblica: ‘Nederlandse hooligans verwoesten het hart van Rome’

Twitter avatar repubblicait la Repubblica Grecia, la Germania si divide. La prima pagina di Repubblica di oggi http://t.co/MTNk6JSKqJ

La Repubblica spreekt van minstens achttien gewonden als gevolg van de rellen: vijf fans en dertien politieagenten:

“Na drie uur spanning breekt rond 16.30 uur de strijd los. Uiteindelijk worden 28 mensen gearresteerd, raken achttien mensen gewond en raken er vele voertuigen, waaronder politieauto’s en scooters, beschadigd.”

Il Tempo: ‘Nederlandse beesten’

Twitter avatar tempoweb IL TEMPO La nostra prima pagina! #buongiorno e buona lettura #Roma http://t.co/gH1OUvX3DM

De Romeinse krant opent vanochtend met een Nederlandse kop: “Nederlandse beesten (Olandesi animali)”. Over de situatie in Rome, een dag na de veldslag bij de Spaanse trappen, is het medium kort maar krachtig:

“Verwoest, verwond, verontwaardigd.”

Il Messaggero: ‘Rome getekend door barbaren’

Twitter avatar ilmessaggeroit ilmessaggero Ecco la prima pagina del Messaggero in edicola. Leggi l’edizione digitale del quotidiano qui http://t.co/DRLbG6dLXx http://t.co/PU4qrbRWBj

Il Messaggero verwijst naar het gewelddadige verleden van de Feyenoord-supporters. Daarbij verwijzen ze onder andere naar rellen tussen Feyenoordfans en supporters van Tottenham Hotspur tijdens de UEFA Cup finale in 1974. Burgemeester Ignazio Marino definieert de hooligans volgens de krant als volgt:

“Ze zijn het zwarte blok van de fanatieke supporters.”