Huizenprijzen al tien maanden in de plus

De etalage van een makelaar in De Bilt. Foto ANP / Jeroen Jumelet

Koopwoningen waren vorige maand 2,1 procent duurder dan in januari 2014. De gemiddelde prijs van een verkocht huis (exclusief nieuwbouw) ligt hiermee al tien maanden op rij hoger dan een jaar eerder. Dat blijkt vandaag uit cijfers van het CBS en het Kadaster.

Door de stijging lagen de huizenprijzen in januari ongeveer op hetzelfde niveau als halverwege 2003. Ten opzichte van het dieptepunt in juni 2013 zijn de prijzen al weer met 3,6 procent gestegen. Ten opzichte van de prijzenpiek in de zomer van 2008, vlak voor het volledig uitbreken van de kredietcrisis, liggen de huizenprijzen echter nog altijd 18,6 procent lager.

Prijzen van bestaande koopwoningen.

Prijzen van bestaande koopwoningen. Grafiek CBS

Meer huizen verkocht

Het Kadaster bracht afgelopen dinsdag al naar buiten dat er in januari 9.437 huizen zijn verkocht. Dat is een stijging van zes procent ten opzichte van een jaar eerder.

Ten opzichte van december zakten de verkopen in januari echter met maar liefst twee derde in. Traditiegetrouw worden in de laatste maand van het jaar altijd veel meer koopaktes door de notarissen aangemeld bij het Kadaster. In januari vorig jaar lagen de verkopen bijvoorbeeld ook ruim veertig procent lager ten opzichte van december.

Dat er dit jaar een nog groter verschil is tussen december en januari, komt mogelijk doordat sinds 1 januari 2015 er geen gebruik meer kan worden gemaakt van de ruime schenkingsregeling. Hierdoor hoefden ouders bij een bijdrage tot een ton aan het huis van hun kinderen, geen schenkingsbelasting te betalen.

Merk jij niks van de aantrekkende huizenmarkt? Doe de quiz bij NRC Q: Wat kun jij met je onverkoopbare huis?.

    • Eva Smal