Hou de supporters maar thuis

Antireclame voor het voetbal in het algemeen en voor Feyenoord in het bijzonder. Dat heeft een deel van de aanhang van de club op zijn geweten door zijn onacceptabele wangedrag in Rome de afgelopen twee dagen. De beroemde Spaanse Trappen raakten beschadigd, evenals andere monumenten in het centrum van de stad, en oogden na de confrontatie van de supporters met de politie als een slagveld.

Feyenoord heeft in Europa al een slechte naam, en die is er deze week alleen maar beroerder op geworden. Alleen al in de tweede helft van het vorig jaar werd de Rotterdamse club driemaal beboet door de Europese voetbalorganisatie UEFA wegens wangedrag van zijn supporters bij wedstrijden in Kiev, Luik en Sevilla. Ook eerdere jaren moest Feyenoord zijn clubkas aanspreken voor het vandalisme van zijn fans in stadions. Het dieptepunt was in 2006 in Nancy, toen Feyenoord-aanhangers vernielingen aanrichtten in zowel de stad als het voetbalstadion. Behalve tot een boete leidde dat ook tot verbanning van de club uit het toernooi om de UEFA Cup.

Aan dit soort strafmaatregelen zal Feyenoord ditmaal ontkomen. De UEFA liet vanochtend weten dat ze alleen handelend kan optreden als het om kwesties die gaat die zich binnen de voetbalstadions hebben afgespeeld. Feyenoord-directeur Gudde zinspeelde daar al op; hij wees erop dat de supporters zich ín het stadion van AS Roma niet hebben misdragen. Dat roept de vraag op of de Europese voetbalunie, die zich het zou moeten aantrekken dat de naam van het voetbal bezoedeld wordt door woeste gedragingen van supporters, zich niet ruimere bevoegdheden moet toekennen. Het alternatief is dat burgemeesters of andere autoriteiten preventief ingrijpen.

Het ‘Auditteam Voetbal en Veiligheid’ noteerde vorig jaar dat Feyenoord te maken heeft met een enerzijds trouwe en grote aanhang, maar ook met daarbinnen „een zeer explosieve harde kern”. In hetzelfde verslag werd de veiligheidsorganisatie van Feyenoord „kwalitatief hoogwaardig” genoemd. Het tekent de lastige situatie waarin directieleden van voetbalclubs zich bevinden. Maar Feyenoord zou ook zelf kunnen concluderen dat het niet verantwoord is zijn supporters naar uitwedstrijden mee te nemen. Dat mag al jaren niet meer naar Ajax (en vice versa) en dat blijkt te werken.

Dan lijden de goeden inderdaad onder de kwaden, maar dat is de schuld van die kwaden, zoals degenen die zich beestachtig in Rome hebben gedragen. De club Feyenoord mag dan onbestraft blijven, laat dat niet gelden voor de vandalen die zich supporter noemen. Het is van belang dat justitie hen niet ongemoeid laat of met een schijnstraf laat wegkomen. Is het niet in Italië, dan horen ze in Nederland daadwerkelijk de straf te krijgen die hun toekomt.