Italië wil excuses van Feyenoord

Foto Yara Nardi/Reuters

‘Rome is verwoest’, schreef de burgemeester van de Italiaanse hoofdstad Ignazio Marino gisteren op Twitter. Feyenoordsupporters hielden gisteren huis in Rome, voorafgaand aan de Europa Leaguewedstrijd tegen AS Roma. Gisteravond werden weer zo’n twintig relschoppers opgepakt, meldde de Italiaanse krant La Repubblica. Dat aantal komt bovenop de 33 aanhoudingen die gisteren overdag al waren verricht. Van die 33 supporters zaten er ’s avonds nog 23 vast. Negentien fans zijn al berecht. De hooligans gooiden volgens Italiaanse media met rookbommen, flessen, en andere spullen. Auto’s, motoren en prullenbakken werden vernield toen de relschoppers door de politie werden verdreven. PvdA-Kamerleden Ahmed Marcouch en Tjeerd van Dekken hebben gisteren schriftelijke Kamervragen gesteld aan het kabinet over de „zichzelf Feyenoord-supporters noemende Nederlanders in Rome”. Ze willen weten of de ministers Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) en Edith Schippers (Sport, VVD) de „gevoelens van afschuw en plaatsvervangende schaamte” delen over de gebeurtenissen. De PvdA’ers vragen onder meer of burgemeesters straks op grond van misdragingen in een ander land een meldplicht kunnen opleggen aan inwoners van hun gemeente.