Goede jaarcijfers brengen beursgang ABN dichterbij

ABN Amro popelt om terug te keren naar de beurs. Maar onzeker is of de politiek het er nog dit jaar van laat komen.

Gerrit Zalm, bestuursvoorzitter van ABN Amro. Koen van Weel / ANP

Topman Gerrit Zalm kan tevreden zijn. Weinig staat nog een beursgang van ABN Amro in de weg. Vanochtend publiceerde de bank haar resultaten over 2014 en dat is de laatste cruciale informatie die de staat wil voor het nemen van een beslissing. De jaarcijfers zijn essentieel voor het bepalen van het bedrag dat ABN Amro kan opleveren.

En die cijfers zien er goed uit. Sterker, ze laten ruimte voor een slotdividend van 275 miljoen euro voor de staat – waarmee het totale dividend voor de overheid over 2014 op 400 miljoen euro uitkomt.

ABN Amro meldde vanochtend dat zij in 2014 nagenoeg evenveel winst heeft geboekt als in 2013, ruim een miljard euro. De bank benadrukte dat de ‘zuivere’ winst, exclusief eenmalige kostenposten zoals een speciale heffing voor de redding van SNS, zelfs twee keer zo hoog uitviel. Dat is vooral het cijfer waar toekomstige investeerders naar kijken.

Ook de kosten, al jaren een probleem bij ABN Amro, lijken eindelijk een beetje onder controle. Zij het dat ze nog altijd aan de hoge kant zijn, aldus de bank zelf. Ten opzichte van 2013 was er een marginale stijging van 2 procent. Grote ontslagrondes de afgelopen jaren hebben daaraan vooral bijgedragen. Ook de komende tijd zal er via saneringen verder worden bezuinigd. De bank kondigde vorig jaar nog aan 650 tot 1.000 banen te schrappen.

Stroppenpot

In een verklaring vanochtend zei Zalm dat „tevreden” te zijn „met de vooruitgang die we in 2014 voor onze klanten en onze aandeelhouder hebben geboekt”. Hij zei dat ABN Amro, inmiddels voor 80 procent op Nederland gericht, voor een belangrijke deel heeft geprofiteerd van het voorzichtige herstel van de Nederlandse economie en de huizenmarkt.

Daardoor daalden met name de voorzieningen voor slechte leningen fors, met 30 procent naar 1,2 miljard euro. Dat blijft een fikse stroppenpot, maar ABN Amro laat de crisis langzaam achter zich. De bank hielp zichzelf daarbij door (scherpe) prijsverhogingen, net als alle andere banken.

Zalm verwacht dat de groei in Nederland doorzet, en daarmee ook een verdere daling van de voorzieningen Wel waarschuwde hij voor extra kosten door onder meer strengere regels en de lage rente. „Diverse verplichte kostenposten zullen in 2015 […] fors toenemen en de pensioenlasten zullen als gevolg van de huidige lage rentestand stijgen.”

Beursgang

De in 2008 genationaliseerde bank popelt om terug te keren naar de beurs. De beurzen doen het al een paar maanden goed. De beursgang van onder meer Nationale-Nederlanden vorig jaar verliep succesvol.

Het is aan minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) en daarna de Kamer om te bepalen of ABN Amro klaar is voor de beurs. Mogelijk bespreekt Dijsselbloem dat nu snel in de ministerraad. Met resultaten als die van vandaag heeft het kabinet wel wat uit te leggen als ABN Amro niet snel naar de beurs gaat, klinkt het.

Financieel directeur Kees van Dijkhuizen: „Wij denken dat onze cijfers in ieder geval geen hindernis vormen.” ABN Amro hint er wel op dat er, ondanks het herstel, volgend jaar nog verschillende „uitdagingen” zijn die de resultaten van de bank in 2015 en daarmee de opbrengst van een beursgang onder druk kunnen zetten.

Maar de politieke en ambtelijke procedures die aan de beursgang voorafgaan, zijn stroperig en complex: wanneer, tegen welke prijs, met of zonder beschermingsconstructie?

Nu Dijsselbloem daarover nog geen standpunt heeft ingenomen, lijkt het tweede kwartaal van 2015 niet te worden gehaald. Er is simpelweg te weinig tijd voor een beursgang in mei of juni. Waarschijnlijk wordt het dan eerder dit najaar – in de zomer zijn er geen beursgangen. Mocht de Kamer pas in april of mei een besluit nemen, dan kan het zelfs volgend jaar worden. Dan moet ABN Amro ondanks de „goede vooruitgang” nog langer geduld oefenen.

    • Chris Hensen