'Goede coffeeshop heeft voorraad nodig'

De drukste coffeeshop Nemo aan de Nieuwe Binnenweg is dicht omdat er te veel softdrugs waren opgeslagen.

Foto Boaz Timmermans

Rotterdamse coffeeshophouders met problemen kloppen allemaal aan bij Ilonka Kamans. Haar uiterlijk sluit niet aan bij wat je zou verwachten van een coffeeshopadvocaat. Ze heeft een slank postuur, blond kort haar en geen sieraden. Ze lacht vaak, afgewisseld met een serieuze blik. Kamans is ook advocate van de onlangs gesloten coffeeshop Nemo, de grootste van Rotterdam.

Bij Nemo is 140 kilo wiet in beslag genomen. Dat is flink.

„Het valt wel mee, het was de voorraad van de Nemo en Reef, een andere coffeeshop van dezelfde eigenaar. Die twee bedienen per dag 800 tot 1.100 klanten. Deze voorraad was goed voor maar zes weken.”

Waarom had Nemo het daar liggen? Ze weten dat het verboden is.

„Als je wiet aan de voordeur toelaat maar aan de achterkant verbiedt, is dat hypocriet. Een goede shop heeft wel veertien soort hasj en wiet, voor een hiermee onbekende rechter maak ik het vergelijk met soft- en waterijs, die hij allemaal moet leveren. Daar heb je voorraad voor nodig. Je hebt toch ook gewoon een vergunning?”

Wordt Nemo veroordeeld?

„Dat hoeft niet. Sinds twee jaar zijn de strafrechters overstag: als een coffeeshop niet op een andere manier zijn winkel kan exploiteren, volgt een rechterlijk pardon. De rechter zegt hiermee eigenlijk: ‘Overheid, wat zijn we hier aan het doen?’”

En anders?

„Chaos op de Binnenweg. De andere coffeeshops kunnen dit niet aan. Het maakt de weg vrij voor straatdealers. Rotterdam mag juist wel eens blij zijn met zo eentje als Nemo. Ze hebben hun openingstijden opgeschoven, de leeftijd opgeschroefd naar 21 jaar en hebben uitgebreide scanapparatuur, zodat je niet met een valse kaart naar binnen kunt.”

Hoe word je coffeeshopadvocaat?

„Het begon met één cliënt, die mij per se wilde hebben. Dat ging goed. Inmiddels behartig ik de belangen van heel veel Rotterdamse coffeeshophouders. Ze weten wat ze aan mij hebben. Ik ben wars van bullshit en eerlijk over kansen. Ik ben ook betrokken. Vanaf dag een vond ik het belachelijk dat we met zijn allen alcohol heel gewoon vinden, maar wiet verguizen.”

Zijn je cliënten louche?

„Helemaal niet, ze zijn vaak leuk en slim. Ze moeten immers behoorlijk creatief zijn om hun voorraad te verkrijgen, aangezien dát weer niet gedoogd is. En het zijn ook gewoon ondernemers.”

Het aantal coffeeshops in Rotterdam is sinds 2007 gedaald van 61 tot 41. Hoe komt dat?

„Coffeeshops binnen een straal van 250 meter van een school moesten het veld ruimen. Burgemeester Opstelten geloofde toen dat er minder zou worden geblowd. Dat was een achterlijke maatregel. Anderen kregen daardoor meer klanten, waardoor de bestaande shops groter worden en de druk op de achterdeur groter werd.”

Hoe gaat het nu in Rotterdam?

„Aboutaleb heeft in ieder geval de afgelopen jaren een heel reële kijk gegeven op de achterdeurproblematiek. Aboutaleb weigerde handhaving als het landelijke bureau Bibob hem wees op illegale hoeveelheden. Wat hem in mijn ogen tot held maakt, is zijn ondertekening van het manifest tot het legaliseren van de achterdeur. Onvermijdelijk ook. Er is in drie Amerikaanse staten legalisering doorgevoerd, dat waait niet zomaar over.”

En Aboutaleb zit nu in Amerika.

„Ik ben voor het eerst trots op een burgemeester. Hoe hij nu dingen tackelt, hoe hij nu dingen doet, dat moet op meer vlakken kunnen. Ik hoop echt dat hij zijn beleid doorzet op het gebied van softdrugs. En ik hoop dat hij wordt geïnspireerd door Obama, die zich vaker heeft geprofileerd als voorstander van legalisering.”

Zelf weleens geblowd?

„Nou, echt heel lang geleden. Ik word er slaperig van eigenlijk.”