2001: A Space Odyssey

BBC2, 00.05-02.20u.

(Stanley Kubrick, 1968). Toen filmcomponist Alex North naar de première van 2001: A Space Odyssey ging, was hij onaangenaam verrast. Waar was zijn muziek gebleven? North had maandenlang gewerkt aan zijn score voor Kubricks inmiddels befaamde sciencefictionfilm, maar nog niemand had hem verteld dat de regisseur de voorkeur had gegeven aan bestaande klassieke muziek. Muziek die inmiddels zo verbonden is aan de film dat bijna niet meer voor te stellen is hoe het anders had gekund.

Zo begint 2001 met de opwindende opening van Richard Strauss’ Also Sprach Zarathustra. Ruimteschepen bewegen op de maat van de Johann Strauss-wals An der schönen blauen Donau en we horen de avantgardistische klanken van Ligetti – muziek die vooral verbonden is met de mysterieuze monoliet die een belangrijke rol speelt tijdens de zinderende reis door de sterrenpoort. Over wat Kubrick precies wilde vertellen met 2001 zijn vele studies geschreven. Deze intellectuele benadering is zeker valide, al is het misschien aan te bevelen de film gewoon te ondergaan.

En dan het liefst met het geluid hard, ook al is de uitzending in het holst van de nacht.

André Waardenburg