Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Executie Australiërs in Indonesië enkele weken uitgesteld

De executie van twee ter dood veroordeelde Australiërs in Indonesië wordt tussen de drie weken en een maand uitgesteld, schrijft persbureau AFP. Dit zou slechts “technische” redenen hebben. De dreigende executie van de Australiërs heeft tot nieuwe diplomatieke spanningen tussen de twee landen gezorgd.

Michael Chan (rechts), de broer van Andrew Chan, een van de twee Australiërs die geëxecuteerd dreigen te worden in Indonesië.
Michael Chan (rechts), de broer van Andrew Chan, een van de twee Australiërs die geëxecuteerd dreigen te worden in Indonesië. Foto AFP/ Sonny Tumbelaka

De executie van twee ter dood veroordeelde Australiërs in Indonesië wordt tussen de drie weken en een maand uitgesteld, schrijft persbureau AFP. Dit zou slechts “technische” redenen hebben. De dreigende executie van de Australiërs heeft tot nieuwe diplomatieke spanningen tussen de twee landen gezorgd.

De 33-jarige Myuran Sukumaran en de 31-jarige Andrew Chan zouden binnen afzienbare tijd, samen met mogelijk negen anderen, geëxecuteerd worden. De twee waren onderdeel van de zogenoemde ‘Bali Nine’ (de negen van Bali), de kopstukken van een plan om heroïne uit Indonesië te smokkelen. Ze werden in 2005 veroordeeld. In Indonesië wordt drugssmokkel zwaar bestraft. Sinds 2013 voert het land weer de doodstraf uit, nadat dat vijf jaar niet was gebeurd.

Indonesië geeft geen krimp

Australië probeert met man en macht de executie te voorkomen, maar de nieuwe Indonesische president Joko Widjojo geeft vooralsnog geen krimp. Premier Tony Abbott deed eerder deze week nog een paar opmerkelijke uitspraken. In een poging druk uit te oefenen op Indonesië zei hij dat het land het Australië verschuldigd is de twee te sparen. Daarbij verwees hij nadrukkelijk naar de bijna 700 miljoen euro aan noodhulp die Australië aan Indonesië gaf na de verwoestende tsunami in 2004. Dit “dreigement” viel in Indonesië niet goed.

Lees ook: #Boycottbali: ook online gespannen sfeer tussen Australië en Indonesië.