Eurolanden eens over verlenging hulp Griekenland met vier maanden

IMF-directeur Christine Lagarde (links), naast haar Eurocommissaris Pierre Moscovici en rechts voorzitter van de eurolanden Jeroen Dijsselbloem tijdens de persconferentie in Brussel over verlenging van de hulp aan Griekenland. Foto EPA / Olivier Hoslet

De eurolanden zijn het eens over een verlenging van het huidige steunprogramma aan Griekenland met vier maanden. Het huidige programma loopt eind deze maand af. Griekenland vroeg gisteren om zes maanden verlenging. Eerder op de avond werd al duidelijk dat de landen het eens waren over een conceptakkoord, maar nog niet over de precieze voorwaarden van de verlenging.

De Griekse regering moet uiterlijk maandag een lijst aanleveren met de te nemen hervormingsmaatregelen. De experts van de geldschieters zullen deze dan beoordelen of het voldoende is zodat de landen de procedure kunnen beginnen die nodig is om parlementaire goedkeuring te krijgen voor de verlenging, twittert eurocommissaris Dombrovskis:

Twitter avatar VDombrovskis Valdis Dombrovskis Given positive assessment by institutions #eurogroup countries will start national procedures for extension of the #Greek progr. by 4 months

Eind april moet het land dan de definitieve lijst inleveren, vertelt onze correspondent in Brussel Stéphane Alonso:

“Het resterende geld uit het steunprogramma krijgt Griekenland dus pas als het huidige steunprogramma succesvol is afgerond, en het land deze vier maanden verlenging goed heeft doorlopen.”

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis heeft in een verklaring gezegd dat de deal een kleine stap is in een nieuwe richting voor Griekenland. Ook zei hij dat Griekenland geen bluf of dreigementen had gebruikt en dat de Griekse regering zich gecommitteerd voelt om geen acties te ondernemen die de Griekse begroting zullen belasten. Volgens Varoufakis is het land erin geslaagd om het met het IMF, de Europese Commissie en de eurolanden eens te worden over de doelstelling waar het begrotingsoverschot aan moet voldoen.

“De doelstelling van een begrotingsoverschot van 3 procent is losgelaten. Dit is een nieuw begin. We zullen nieuwe voorstellen schrijven voor hervormingen.”

De eurolanden en het IMF hadden Griekenland opgedragen het primaire overschot op de begroting (waarin rentelasten niet meetellen) dit jaar te laten toenemen tot 3 procent en in 2016 te laten groeien naar 4,5 procent. Volgens de Grieken wordt het uiteindelijke doel, een verlaging van de Griekse staatsschuld naar een houdbaar niveau, ook al bereikt met een overschot van 1,5 procent en dus wilde Athene af van die doelstelling.

Foto EPA/ Stephanie Lecocq

De Griekse minister Yanis Varoufakis tijdens de persconferentie vanavond in Brussel na afloop van de vergadering met het IMF en de eurolanden. Foto EPA/ Stephanie Lecocq

Moscovici: we moeten nu logisch handelen

Minister van Financiën en voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem zei tijdens de persconferentie na de vergadering:

“Dit is een positieve uitkomst. Op deze manier kunnen we stap voor stap Griekenland weer op de rails te krijgen. We moeten weer werken aan vertrouwen tussen elkaar.”

Eurocommissaris Pierre Moscovici:

“Dit is een gebalanceerde uitkomst, die niet alleen belangrijk is voor Griekenland, maar ook voor de hele eurozone. We moeten nu logisch en niet ideologisch handelen.”

IMF-directeur Christine Lagarde:

“We hebben een turbulente tijd achter de rug, maar we kunnen aan de slag.”

Op de vraag waarom Griekenland vier en geen zes maanden verlenging krijgt, antwoordde Dijsselbloem dat er nu eenmaal “snel gehandeld” moet worden.

“Vier maanden is de beste periode om te doen wat er gedaan moet worden. We hebben nog niet besproken hoe we verder gaan eind april, daar hebben we nu vier maanden voor om naar te kijken.”

Zowel Lagarde als Moscovici roemden de inzet en de energie van Dijsselbloem bij de totstandkoming van dit voorstel. Dijsselbloem voerde voorafgaand aan het overleg meerdere gesprekken met belangrijke spelers om tot een oplossing te komen. Varoufakis merkte op tegen journalisten na afloop:

“Jullie hebben een beetje vreemde minister van Financiën, die de waarheid probeert te vertellen.”

Foto EPA / Yannis Kolesidis

Demonstranten bij het Griekse parlementsgebouw in Athene ter ondersteuning van de Griekse regering. Foto EPA / Yannis Kolesidis

Herstel vertrouwen is nodig

Tijdens de persconferentie werd ook nog gesproken over bepaalde gelden die het Europese noodfonds EFSF als een buffer had aangehouden om de Griekse banken eventueel te herkapitaliseren als dat nodig zou blijken. Omdat de Griekse banken zijn geslaagd voor de stresstesten, is het niet nodig geweest om deze buffer aan te spreken. Het geld wordt niettemin nog apart gehouden. Alonso:

“De eurolanden zijn bang dat als ze het teruggeven aan de Grieken dat het wordt gebruikt voor andere doeleinden. Dat willen ze voorkomen.”

Opvallend was dat zowel Dijsselbloem als Moscovici spraken over “vertrouwen” dat “hersteld” moet worden. Volgens onze correspondent Alonso is dat gezien de moeizame onderhandelingen logisch.

“De landen hebben het de afgelopen weken niet makkelijk gehad met elkaar. Dit zijn heel moeizame gesprekken geweest. Wat wit was, bleek niet wit en wat zwart leek, bleek niet zwart. Maar dit staat nu wel zwart op wit.

Griekenland wilde aanvankelijk overbruggingskrediet

De Griekse regering wilde aanvankelijk een einde aan het huidige programma en een nieuw overbruggingskrediet van vier maanden. In die periode zou het land met schuldeisers onderhandelen over een nieuwe en soepelere regeling voor het terugbetalen van de enorme staatsschuld.

De ingrijpende hervormingen die het land van de EU moet doorvoeren, zouden in die periode worden uitgesteld omdat deze de economie van het land teveel zouden schaden. Dat voorstel kon echter niet rekenen op steun vanuit de eurogroep. De eurolanden, met Duitsland voorop, zeiden steeds dat de gemaakte afspraken moesten worden nagekomen.

    • Anouk Eigenraam