De verdwenen stift, IKEA-achtig afsnijden en Margriets rare pink

23,14. 6,34. 0,17. Opgeteld werd het nul euro.

Het vijftiende seizoen van Wie is de Mol? is bezig. Frank Huiskamp en Peter Zantingh, NRC-redacteuren en vaste kijkers, bespreken net als vorig jaar elke week na de uitzending hun ideeën en theorieën via de chat - en dat gesprek plaatsen we elke vrijdagochtend hier.

Let op: onderstaand gesprek bevat (vanzelfsprekend) spoilers. Dus als je de aflevering nog niet gezien hebt, scroll dan niet verder naar onder.

De achtste aflevering van Wie is de Mol?, van gisteravond, trok 2.119.000 kijkers.

Je kunt de aflevering hier terugkijken.

Peter: Frank!

Frank: Peter! Ik voel een spin-off van het programma aankomen. Het wordt de Better Call Saul van Wie is de Mol? Wie….had………de stift?

Peter: “Tijd… voor de kalligrafie. Twintig vragen over het doen en laten van de stift.”

Frank: Hahaha. “Er zit 2.000 euro in de pot…inkt.”

Peter: Volgens mij zijn wij dit nu ongeveer:

Frank: Ja, laten we ermee stoppen nu het nog soort van leuk is. Peter Zantingh, ik snap het allemaal niet meer, dit programma.

Peter: Verklaar je nader.

Frank: Ik zit al even op Margriet, net als jij. Vooral vanwege allerlei hints. Maar vandaag was toch weer raar. Ze brengt 500 euro binnen tijdens de cameraflitsopdracht, het meeste van iedereen individueel deze aflevering, en daar kon je zó makkelijk de boel verkloten. En dan heb je Marlijn die, volgens mij oprecht, alles op Rik invult “want ze wil weten of ze gelijk heeft” en erin blijft. Dat is ook weer apart. En dan heb je Martine, die (dacht ik) zei vol op Margriet te zijn gegaan, die eruit vliegt. Maar… tegelijkertijd kan ik het met een beetje goede wil ook allemaal weer recht lullen en op Margriet uitkomen. Die 500 euro, tja. Ik kan me goed voorstellen dat je misschien, héél misschien even hebt gedacht: dit is toch wel treurig, laten we even wat geld pakken. (Maar goed - ga ik weer - er was net al geld verdiend tijdens die logo-opdracht, dus waarom ook eigenlijk). Misschien om verdenking weg te nemen, wie weet. Marlijn kan natuurlijk ook gewoon slecht zijn in de vragen. (Of zelf de Mol zijn. Nee, niet doen, ik begin er niet aan). En van Martine zou dat ook prima kunnen, want die komt permanent in de war over.

Peter: Dat Margriet ineens geld begint te verdienen, is inderdaad zorgelijk als je haar verdenkt. Zoals wij deden. Doen.

Frank: Gebeurde met Jan-Willem vorig jaar ook. Ken je die nog, van die ene tunnel van ons? Maar dat was wel wat meer individueel geld. Oh, en Chris dan nog. Die zag ik echt meer dan drie enveloppen pakken, dacht ik, tijdens die foto-opdracht? Of ben ik nou gek?

Peter: Weet niet - daar heb ik niet op gelet. Maar: ja, vorig jaar stapte ik definitief van Jan-Willem af toen hij geld begon te verdienen dat hij gemakkelijk had kunnen laten liggen. Nu doet Margriet dat. Maar nu stopt mijn verdenking van haar daar niet door.

Frank: Wacht even, we stapten niet van Jan-Willem af. We zeiden: “we hadden het moeten weten”. Dacht ik. (klopt, red.)
Oké, maar vertel. Waarom nu niet?

Peter: De eigenlijke reden is waarschijnlijk: omdat het prettig is om lekker hetzelfde te blijven geloven als je al deed.
Maar om het over deze aflevering te hebben: bij de eerste opdracht was Margriet de grootste stoorzender. Plukte allerlei briefjes met lage bedragen die eerder het optellen bemoeilijkten dan het bedrag omhoogkregen. En daarna ging ze naast Chris staan terwijl hij zich moest concentreren en huppetee, hardop: “drie twintig, vier vijftig, zestig cent, zes zeven vier achtentwintig…”. Opdracht twee dan. Heb even teruggekeken: Marlijn is degene die als eerste wijst: “Ja, hier! H.E. Pennypacker!” (of hoe die notaris ook heette). Een seconde later begint Margriet mee te wijzen en daarna is ze als eerste binnen, maar moet Rik de envelop weer pakken.

Wie zag als eerste dat ze voor de goede winkel stonden?

De notaris. Marlijn zag het als eerste, Margriet was als eerste binnen. Screenshot AVROTROS / Wie is de Mol

Dan die laatste. Ja, daar verdient ze prompt 500 euro. Dat is niet bepaald mollen, en daar heb ik geen goede verklaring voor.

Frank: Ik zei ook niet dat ik niet nog steeds denk dat Margriet het is. Om grotendeels dezelfde dingen die jij zegt. Ja, zij was degene die hard riep: “pakken wat je pakken kan”. Wat toch, van alle mislukte tactieken om die opdracht te doen verknallen, de vreemdste was. En inderdaad, ze loopt gewoon maar wat te tetteren en haalt zo econoom Zegers uit zijn concentratie. Maar ze was niet de enige die tetterde. Marlijn was ook aan het mompelen, Rik zei ook wat. En nog even over die opdracht in het algemeen. Kijk, ik ken de mensen achter Wie is de Mol? als de leukste masochisten van de Nederlandse televisie, maar dertig minuten om bedragen met zestien cijfers achter de komma bij elkaar op te tellen tot 1.851 euro? Ik geloof het gewoon niet. Ik denk, nadat iemand op het forum dat voor me dacht, dat er misschien wel ergens het hele bedrag op een briefje stond. Of dat ze gewoon alle briefjes hadden moeten pakken en dat dan in totaal 1.851 euro was geweest.

Peter: Dat laatste lijkt me niet, ze hadden slechts een gedeelte van het geplukte meegenomen in de telling en het was al twaalfhonderdnogwat. Maar inderdaad, dat was vanaf het begin al redelijk kansloos. Al moeten we daar misschien wel de afleveringstitel bij zoeken: ‘onderaan’ kan slaan op ‘onderaan’ die berg?

Frank: Nou, ik zag in de drie minuten dat ik Moltalk keek wel iets goeds voorbijkomen: op een gegeven moment zie je de camera van boven aan de berg naar beneden gaan. Om te eindigen bij Margriet.
Wat ik natuurlijk een supergoede hint vind omdat het is wat ik wil zien.

Peter: Er was nog iets vreemds: net als bij eerdere executies kon je bij haar op de achtergrond iemand zien, terwijl het bij anderen leeg bleef.

eerstemargriet

Je moet goed kijken, door het raam, maar er staat iemand buiten, achter dat tweede gebouw. Je ziet een donkere broek.

tweedemargriet
Bij bijna elke executie heeft zij mensen.
Maar misschien is het niks.

laatstemargriet

Frank: Art: “de verborgen aanwijzingen. Bij het maken van elke test had Margriet mensen op de achtergrond. Margriet is ook een mens.” Nee, ik kan hier niet zoveel mee.

Peter: Ik neem het je niet kwalijk.

Frank: Maar als we het hier toch over hebben…

Via www.facebook.com/wieisdemolhints

Via www.facebook.com/wieisdemolhints

Ook vandaag weer. Elke keer weer. Die rare pink.

Peter: Interessant.

Frank: Nou hoop ik toch van harte dat dit gewoon vreemde motoriek is. Want weer zo’n hint rond een gebaar op alle foto’s, zoals Inge Ipenburg deed en in gebarentaal Inge de Mol of wat was het, uitbeeldde, dat vind ik echt heel matig.

Peter: Oké, iets anders dan. Want het gaat wel erg veel over Margriet nu.

Frank:: Ja, we hebben het nog te weinig over Chris gehad bijvoorbeeld, mijn favoriete alles.

Peter: Ik heb wat voor je.

"Op een kamer met Margriet. Hoe had Edo Brunner dat aangepakt?"

“Op een kamer met Margriet. Hoe had Edo Brunner dat aangepakt?”. Screenshot AVROTROS / Wie is de Mol

Frank: Ik denk dat ik met één keer googelen aantrekkelijker foto’s van hem vind, maar ik waardeer je poging.

Peter: Oh ik vond hem wel schattig, onder dat dekentje, het spel overdenkend.

Frank: Ja, goed, vooruit. Maar het zag er een beetje zo uit dat de cameramensen tegen hem zeiden: hee, psst, Margriet wil een opmerking maken over ‘in bed met Chris Zegers’ Dan moet je dus even in bed kruipen. “Ja, maar ik heb al mijn kleren nog aan.” Ja, maakt dat uit, man, het is ook nog maar vier uur.

Peter: “Chris, niet zo flauw, je mocht laatst die voice-overs doen. Of ben je dat soms alweer vergeten”.

Frank: Haha. Peter, ik weet dat hij te veel geld binnenhaalt voor een Mol, maar wat zou het toch leuk zijn als hij het toch is. Zoals tijdens die logo-opdracht. Gaat-ie ervandoor, in zijn eentje. Zonder iets om te noteren, zonder beeld van wat-ie zoekt. Slaat helemaal nergens op. Ik moest enorm aan dit filmpje denken:

Peter: Haha. Ik wilde zeggen: ik denk dat hij een van de beste kandidaten ooit is. Intelligent, fit, neemt het voortouw, haalt geld binnen. Maar ojee, als hij het toch is.

Frank: Haha , ‘fit’ ook echt.

Peter: Ik speel te veel Football Manager misschien. Ik zie mensen ook zeggen: hij is vaak met het cijfer 15 in beeld.

Twitter avatar ErwinvanDijk Erwin van Dijk @joeribreuk Wederom het cijfer 15 bij een opname van Chris #widm http://t.co/FyDJDFx5Jf

Terwijl we, voor de duidelijkheid, dit seizoen natuurlijk de vijftiende mol zoeken.

Frank: Klopt. In de eerste aflevering had je die ‘C15’ ook al.

Peter: Psies.

Frank: Hoe kon je nou trouwens tijdens die derde opdracht het beste mollen, vind je?

Peter: Tja. Misschien zoals Rik het deed. Ken je dat, dat je bij de IKEA niet per se de hele route hoeft te doorlopen maar ook meteen kunt doorsteken naar de kassa met je Billy-boekenkast en je elandworst? Dat was ongeveer wat hij deed, maar dan met een lege envelop.

Frank: Nee, ik ken dat niet. Mijn vriend en ik snijden in de IKEA nooit af. Dan voelt het achteraf verdiend dat je van die gehaktballen gaat eten. Maar ik snap dat het kan inderdaad.

Peter: Iemand (Chris of Marlijn?) kwam op het idee om een plattegrond te tekenen in de dauw, daar buiten. Dat was best slim.

Frank: Dat is zeker waar. Op zich deden ze allemaal keurig hun vriendjesplicht door gewoon te zeggen wat ze in die ruimte vonden.

Peter: Mag ik van jou een maximaal tien woorden tellende conclusie na de aflevering van vandaag?

Frank: Wat kunnen zulke ogenschijnlijk slimme mensen toch dom doen samen.

Peter: Zoals (volgens mij) Rik en Marlijn ook zeiden vandaag. Maar ik dacht toen wel: volgens mij is het lage bedrag vooral te danken aan dat de productie het ze erg moeilijk maakt. Denk je niet? Zeker vandaag viel ze weinig te verwijten.

Frank: Ja natuurlijk. De productie wil duidelijk de laagste pot ooit. Die pakken straks als het bedrag boven de 8.000 komt nog gewoon zelf 2.000 uit de pot. “Dit is niet wat we hadden afgesproken, jongens.” En is volgende week nou al de finale? En een week later de ontknoping? Iets zegt me dat het volgende week allemaal heel snel gaat.

Peter: Ja, daar zeg je me wat.

Frank: Ontknoping is 5 maart, dus moet wel. Hoorde Art ook trouwens al “Wie is de Mol?” zeggen aan einde van de teaser.

Peter: Dan lijkt me dat er volgende week iemand halverwege gaat afvallen, en dat de rest dan meteen de finale ingaat.

Frank: Beetje zoals met Tygo vorig jaar dus. Lijkt me wel, ja. Nou, je conclusie in maximaal tien woorden, Zantingh. Kom maar.

Peter: Ik heb een conclusie die net zo goed kan gelden voor wat er met die Feyenoordfans in Rome gebeurde: ik snap ineens een stuk minder van het spelletje.

Lees ook de chats over aflevering een, aflevering twee, aflevering drie, aflevering vier en aflevering vijf en aflevering zes en aflevering zeven terug.

    • Frank Huiskamp
    • Peter Zantingh