Duitsland en Frankrijk willen Griekenland in eurozone houden

Merkel en Hollande bij een gezamenlijke persconferentie EPA / Ian Langsdon

Frankrijk en Duitsland willen dat Griekenland onderdeel van de eurozone blijft. De Franse president François Hollande zei vandaag tijdens een gezamenlijke persconferentie met bondskanselier Merkel dat een ‘Grexit’ onwenselijk is voor alle partijen, aldus AFP. Om 16.30 uur komt de eurogroep opnieuw bijeen om met Athene over de financiële steun aan Griekenland.

“De positie van Frankrijk is dat alles wordt gedaan voor Griekenland en voor de Europese Unie en dat dit tot meer saamhorigheid in de eurozone kan leiden. Een Griekse exit uit de eurozone is niet aan de orde. Dit is ook de positie van de Griekse regering.”

Duitsland sceptisch

Gisteren vroeg Athene verlenging aan voor de lening van ruim 240 miljard euro. De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble wees deze aanvraag af omdat deze onvoldoende zou bijdragen aan een duurzame oplossing voor de Griekse problemen. Merkel sloot zich vandaag aan bij de woorden van Hollande:

“We hebben een programma voor Griekenland en dus is politieke actie erop gericht om Griekenland binnen de eurozone te houden. De Griekse bevolking heeft hier flinke offers voor gebracht en we zullen alles doen om op deze weg door te gaan.”

Wel wees de bondskanselier erop dat de Griekse voorstellen nog verbeterd moeten worden voordat er overeenstemming kan worden bereikt over het voortzetten van de financiële steun. Vanmiddag vindt de derde bijeenkomst van de eurogroep in minder dan tien dagen tijd plaats. Vandaag wordt bepaald of de “trojka” - de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds - de hulp aan Athene voortzet.

Oekraïne

Ook riepen beide leiders alle betrokken partijen op om de afgesproken wapenstilstand in Oekraïne te honoreren. Dat staakt-het-vuren werd afgelopen weekend van kracht, maar de afgelopen dagen laaide het geweld rondom Debaltseve weer op. De separatisten hebben het stadje inmiddels ingenomen.

Lees verder in nrc.next: Weet iemand waar die miljarden zijn? (€)

    • Casper van der Veen