Dit schrijven andere media vandaag

Beautiful bouquet of tulips. colorful tulips. tulips in spring sun. tulip in the field Beeld ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag?

Je hebt hacks en Hacks, kleine pesterijen en groot machtsvertoon. In categorie 2 valt de inbraak bij Gemalto, de grootste chipmaker ter wereld. De Amerikaanse en Britse spionagediensten vonden de weg naar het interne computernetwerk van het tech-bedrijf met een kantoor en een beursnotering in Amsterdam.

Dat meldt The Intercept, de site van NSA-onthuller Glenn Greenwald, op basis van geheime documenten die via Edward Snowden doorspeelde. “Voor het eerst is er bewijs dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA een in Nederland gevestigd bedrijf heeft gehackt”, schrijft de Volkskrant, een van de vele Nederlandse media die er vandaag over bericht.

Gemalto produceert twee miljard simkaarten per jaar, ook voor Vodafone en T-Mobile. De encryptiecodes van die kaarten waren het doelwit. Volgens The Intercept zouden miljoenen beveiligingssleutels onderschept zijn.

Het motto van Gemalto: “De veiligheid om vrij te zijn.” Of zoals The Verge schrijft: “De NSA en zijn vrienden pikten de sleutels van de beveiliging van je telefoon.”

In het FD een citaat van Gemalto-bestuurder Paul Beverly, die tegen The Intercept zei geschokt te zijn:

“Ik ben behoorlijk bezorgd dat dit heeft kunnen gebeuren. Het belangrijkste voor ons is nu om te begrijpen hoe dit precies is gebeurd. Pas dan kunnen we ervoor zorgen dat dit nooit meer voorkomt.”

Geen respijt voor het familiebedrijf

Familiebedrijven zijn niet ‘braver’ dan andere vennootschappen en worden daarom niet uitgezonderd van de plicht melding te maken van hun grootaandeelhouders. “Alleen op die manier kunnen we belastingontduiking effectief aanpakken”, zegt Judith Sargentini, europarlementariër voor GroenLinks, in het FD.

Zij bedacht het publieke register van aandeelhouders in de strijd tegen financiële malversaties. Familie-ondernemers hebben kritiek op het plan waar zij de ministers van Financiën achter wist te krijgen. Het raakt Sargentini niet:

“Als families zeggen dat ze lijden onder de openheid, dan stel ik daar tegenover dat de samenleving lijdt onder crimineel handelen waar een einde aan moet komen.”

In het geweer tegen het grootkapitaal

Het vrijhandelsverdrag (TTIP) tussen Europa en de VS lijkt er aan te komen. Zeg dat niet tegen financieel geograaf Ewald Engelen. In een ronkende column op FTM tracht hij korte metten te maken van het verdrag en de pogingen dit aan de man te brengen in Europese landen.

Een minpuntje van het internet, of althans van sommige bestemmingen op het internet, is dat de woorden ‘te lang’ hun betekenis kennelijk hebben verloren. Engelen bouwt een sterk betoog op, los van de vraag of je het met hem eens bent. Maar tweeduizend woorden is wat veel van het goede. Zodoende de kerncitaten - wat de Angelsaksen de money quotes noemen.

“Sinds het geniepige opzetje om de Europese arbeider via een vrijhandelsverdrag met het Amerikaanse neoliberale paradijs nog verder uit te knijpen publiek geheim is geworden, is de Europese Commissie een charme-offensief begonnen om de zielen en harten van de Europese burger alsnog te veroveren.” Het is zo ongeveer misdadig, vindt Engelen. “De lamentabele economische toestand in de eurozone wordt misbruikt om er een neoliberale marktharmonisatie-agenda door te drukken die de onderhandelingspositie van de factor arbeid en het mkb vis-à-vis het grootkapitaal alleen maar verder onderuit schoffelt.”

Zo.

Conclusie:

“De tijd dat politici primair het publieke belang dienden ligt definitief achter ons. De grootzakelijke lobby heeft inmiddels alle arena’s gepenetreerd.”

    • Diederik van Hoogstraten