Die echt grote prijs moet Wild nog winnen

De 32-jarige coureur is de grootste Nederlandse troef op de WK. „Er ontbreekt nog iets op haar erelijst.”

Kirsten Wild op de baan actief tijdens een NK. „Ze zal eerder goud op de WK-baan winnen dan goud op de WK-weg”. Foto KOEN VAN WEEL/ANP

Woest was ze. Chantal Blaak wilde, net na haar finish bij de Ronde van Vlaanderen in 2012, snel informeren bij haar kopvrouw om te weten hoe de koers was geëindigd. Ze wist immers nog van niks. Maar toen ze Kirsten Wild, toen haar kopvrouw bij AA Drink, eenmaal ontwaarde, wist Blaak al genoeg. Missie mislukt.

Wild reed, vloekend en tierend, dwars door alles en iedereen heen na Vlaanderens Mooiste van 2012. Vierde was ze geworden. Eerst miste ze de beslissende slag en vervolgens werd ze afgetroefd in de sprint om het brons. „Dan weet je: kom maar even niet in de buurt van Kirsten”, lacht renster Chantal Blaak. „Kirsten is heel verschillend. Op de fiets is zo ongelofelijk fel en kan ze totaal niet tegen haar verlies, ’s avonds aan tafel is ze gezellig, lief en kun je urenlang met haar kletsen. Toch vind ik dat je haar niet moet willen veranderen. Ze is een perfectionist. Dat karakter heeft haar gebracht tot waar ze nu is.” En dat is ver.

Hoop op goud

Kirsten Wild (32) start woensdag als één van de favorieten op het WK baanwielrennen in Saint- Quentin en Yvelines, vlakbij Parijs. Op het omnium, bestaande uit zes onderdelen (een vliegende ronde, scratch, achtervolging, puntenkoers, afvalkoers en een tijdrit), hoopt ze goud te behalen nadat ze vier jaar geleden nog genoegen moest nemen met het brons op het WK baanwielrennen in Apeldoorn. En haar vorm is er. Vorige maand won ze nog goud op het omnium bij wereldbekerwedstrijden in het Colombiaanse Cali.

Wild heeft zich inmiddels volledig toegelegd op het baanwielrennen. Een goede keuze, vindt Wim Kruis, haar eerste ploegleider op de weg bij @home. „Kirsten zal eerder goud op de WK-baan winnen dan goud op de WK-weg”, verwacht Kruis. „De parkoersen van een WK op de weg zijn toch vaak te zwaar voor haar, waardoor ze in dienst moet rijden van anderen. Op de baan komt ze veel beter tot haar recht.” Wild, rijdend voor Team Hitec Products, staat bekend als een explosieve sprintster, die haar kracht weet te combineren met de juiste timing. Zo’n tien jaar geleden was dat wel anders, herinnert Kruis. Wild, die op haar dertiende een racefiets kocht met haar broer Werner, moest nog veel leren toen ze als begin twintiger serieus begon te koersen. Kruis: „Wat me in het begin vooral opviel, was haar onzekerheid. Ik heb echt lang nodig gehad om haar er bijvoorbeeld van te overtuigen dat ze een zwaardere versnelling aankon in de sprint.” Die onzekerheid is altijd wel gebleven. Nog regelmatig belt Wild haar voormalig ploegleider op om advies te vragen. „Typisch iets voor topsporters”, vindt Kruis, getrouwd met Olympisch kampioene Monique Knol. „Net als dat ze niet tegen hun verlies kunnen. Dan zijn het net bommetjes, waar je niet te dicht bij in de buurt moet komen.”

Inzicht

Haar kwaliteiten etaleerde ze steeds vaker, waardoor Kruis Wild zag vertrekken naar AA Drink, de ploeg van Michael Zijlaard. Daar zette ze een grote stap. Zijlaard: „Ik merkte dat ze dingen snel oppikte. Talent had ze. Dat was al snel duidelijk. Maar ze had ook het inzicht om naar de top te groeien.” Er volgden mooie overwinningen; winst in de Ronde van Polen, de Omloop het Volk en een etappe in de Holland Ladies Tour. Daarna was het tijd voor het buitenland, vond Wild. Ze reed twee jaar voor het Zwitserse Cervélo en keerde in 2011 weer terug bij AA Drink. Daar breidde ze haar palmares verder uit met de Ronde van Qatar en etappezeges in de Rondes van Frankrijk, Italië en België. „En toch”, zegt Zijlaard, „vind ik dat een renster met haar kwaliteiten meer had moeten winnen. Er ontbreekt nog iets op haar erelijst. En dan bedoel ik een grote prijs, zoals een WK of een Olympische medaille. Het lijkt erop of ze moeite heeft om die laatste klap te geven. Dat laatste stukje vraagt vooral mentaal veel.”

Chantal Blaak heeft er vertrouwen in dat haar ex-ploeggenoot het laatste stapje kan zetten op de WK. De Belgische Jolien d’Hoore wordt gezien als haar voornaamste uitdager. Zijlaard hoopt dat Wild de kroon op haar carrière kan zetten in Parijs.

    • Jan Cees Butter