Scheffer zegt af na verwijderen Hebdo-cover

Publicist Paul Scheffer heeft zijn deelname aan een debat over vrije meningsuiting, gistermiddag op de Zwolse school voor journalistiek Windesheim, uit protest afgezegd. De school paste het affiche voor het debat aan: daarop stond aanvankelijk de Charlie Hebdo-omslag van na de Parijse aanslagen, met daarop profeet Mohammed (‘Tout est pardonné). De school zegt dat beeld te hebben geschrapt omwille van de „gevoelens van moslimstudenten”. Scheffer spreekt dat tegen: „Bas Mesters [directeur van Windesheim] vertelde mij dat het affiche uit veiligheidsoverwegingen was verwijderd.” Dat keurt Scheffer af: „Zo wil ik niet over de vrijheid van meningsuiting praten.” Veiligheid is een factor van belang, vindt hij, maar „dan moet je gewoon politie inzetten.”

Bas Mesters, oud-journalist van onder meer NRC, zegt echter dat veiligheid bij het besluit geen rol heeft gespeeld. Het draait om respect: „Als schooldirecteur heb ik de verantwoordelijkheid iedereen zich hier thuis te laten voelen.”

Scheffer: „Dat is respect geboren uit angst”.

Mesters: „Scheffer framet het besluit ten onrechte als angst. Als je zijn lijn zo doortrekt, is elke verdraagzaamheid, elke hoffelijkheid, geboren uit angst. Dat lijkt me niet verhelderend voor de discussie.”