Container voor terror- buurman

De teisterende buur kan binnenkort van zijn koopwoning naar een container buiten de wijk worden verplaatst, als het aan burgemeester Van der Laan ligt. In een brief aan de gemeenteraad schrijft hij dat er voor het plan ‘Treiteraanpak 2015’ zes verschillende locaties zijn gevonden waar treitergezinnen tijdelijk kunnen verblijven. Mogelijk worden daar verplaatsbare containers geplaatst. Van der Laan ziet graag dat het Rijk ervoor zorgt dat ook koopwoningbezitters makkelijker uit te zetten zijn.

Niet elke vervelende buurman krijgt zomaar een uithuisplaatsing. Het gaat om langdurige pesterijen – fysiek geweld, hevige geluidsoverlast, vernielingen – waarbij de buur zijn gedrag echt niet wil aanpassen. In 2014 werden hier 59 meldingen van gedaan; 38 daarvan werden vastgesteld als serieuze treiterzaken. Bekend voorbeeld van burenterreur was het Romagezin Dimitrov. Meerdere bewoners uit hun straat in Noord durfden niet op vakantie te gaan uit angst dat de familie de boel zou vernielen. De Dimitrovs werden in een container geplaatst op het Zeeburgereiland. De burgemeester vindt het belangrijk dat slachtoffers van treiteraars meer hulp krijgen.

De locaties voor de containerwoningen zijn onder andere bij de Anthony Fokkerweg (Zuid), de Generatorstraat (Nieuw-West) en de Internetstraat (Noord).

    • Daan Borrel