Consumenten geven meer uit

Consumenten gaven wel minder uit aan duurzame goederen. Foto Robin van Lonkhuizen / ANP

Consumenten hebben afgelopen december 0,5 procent meer besteed aan goederen en diensten dan in december 2013. Het was de derde maand op rij met een lichte stijging. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanochtend gemeld.

De groei in december had op jaarbasis hoger kunnen uitvallen als consumenten meer hadden uitgegeven aan auto’s. In december 2013 kochten consumenten veel meer auto’s. Dat deden ze om nog snel te kunnen profiteren van gunstige fiscale regelingen.

Het gebrek aan enthousiasme om auto’s te kopen, is de belangrijkste oorzaak van de daling van de uitgaven aan duurzame goederen (min 1,8 procent). De fietsverkoop deed het wel goed in de laatste maand van 2014. Veel mensen kochten er snel nog een ‘op kosten van de zaak', met het oog op de beperking van de fiscaal voordelige bedrijfsfietsenregeling per 1 januari 2015.

Consumenten gaven in december meer uit aan voedings- en genotsmiddelen (plus 0,6 procent). De bestedingen aan overige goederen waren 1,5 procent hoger. Aan diensten gaven consumenten 0,9 procent meer uit. (ANP)