Consumenten gaven meer uit in december - vertrouwen niet beter

Winkelend publiek in Utrecht.
Winkelend publiek in Utrecht. Foto ANP / Jeroen Jumelet

Consumenten hebben in december een half procent meer uitgegeven dan een jaar eerder. Dat betekende de derde maand op rij met een lichte stijging van de consumptie. Het consumentenvertrouwen verbeterde daarentegen niet in februari, en bleef net onder nul. Dat meldt het CBS vandaag.

Uitgaven

Consumenten gaven in december vooral meer uit aan voeding (0,6 procent), diensten zoals huur, reizen, restaurantbezoek of een knipbeurt (0,9 procent) en overige goederen waaronder de gasrekening valt (1,5 procent).

Binnenlandse consumptie naar categorie

Binnenlandse consumptie naar categorie. Grafiek CBS

Aan duurzame goederen werd juist 1,8 procent minder besteed, maar dat kwam doordat er minder aan auto’s werd uitgeven dan een jaar eerder. Vorig jaar schoot de autoverkoop nog omhoog in de laatste maand van het jaar, omdat toen voor het laatst gebruik kon worden gemaakt van een aantal gunstige fiscale regelingen. Eenzelfde soort ‘eindejaarsrun’ deed de fietsverkopen dit jaar juist goed. Per 1 januari zijn namelijk de subsidieregelingen voor een ‘fiets van de zaak’ verminderd.

Vertrouwen

De stemming onder consumenten bedraagt volgens het CBS deze maand -7. In januari was de stemming nauwelijks anders (-6). Het stemmingscijfer bestaat uit het oordeel van consumenten over de economie (-5) en hun koopbereidheid (-9). Dat laatste cijfer kwam deze maand niet van zijn plaats, de stemming over de economie bekoelde iets.

Met -7 ligt het consumentenvertrouwen iets boven het gemiddelde in de afgelopen 20 jaar. Het vertrouwen bereikte in april 2000 de hoogste stand ooit (27). Het dieptepunt werd bereikt in februari 2013 (-44).

Het consumentenvertrouwen in de afgelopen jaren

Het consumentenvertrouwen in de afgelopen jaren. Grafiek CBS

Economische groei

De consumentenuitgaven waren de afgelopen jaren een belangrijke reden dat de Nederlandse economie niet groeide. Dat de uitgaven in het vierde kwartaal van vorig jaar aantrokken (want ook in oktober en november werd de portemonnee vaker getrokken), zorgde er mede voor dat de groei van de Nederlandse economie in het vierde kwartaal is aangetrokken tot een procent ten opzichte van een jaar eerder.

De consumptie trekt volgens het CBS aan omdat de werkgelegenheid verbetert. Zo kwamen er in de laatste drie maanden van het jaar maar liefst 42 duizend banen bij, de sterkste toename in 3,5 maand tijd.

Lees ook bij NRC Q: Consumentenvertrouwen: wat het is en wat het zegt.