Doden na aanslag Al-Shabaab op Somalische regeringsfunctionarissen

In de Somalische hoofdstad Mogadishu is bij een hotel waar vaak ministers en parlementsleden bijeenkomen vanochtend een aanslag gepleegd. Daarbij zouden volgens de politie zeker 25 doden zijn gevallen, onder wie een aantal parlementsleden, schrijft persbureau AFP. Terreurgroep Al-Shabaab heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist, meldt persbureau Reuters.

De Somalische nieuwszender Radio Dalsan meldde vanavond dat de aanslag door een Nederlandse vrouw is gepleegd. Dat hebben ‘betrouwbare bronnen’ laten weten, aldus Dalsan. De terrorist zou als receptionist in dienst van het hotel zijn geweest. Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zei bekend te zijn met de berichten, maar kon niets bevestigen.

Twitter avatar DalsanFM_SOM Dalsan Radio #Somalia Exclusive: Dutch National detonated herself in Central hotel
http://t.co/GLoasbqwDS http://t.co/wJE6DjcTjM

Volgens ooggetuigen boorde een bomauto zich eerst door het hek van het hotel, dat vlakbij het presidentieel paleis ligt. Daarna liet een zelfmoordterrorist een bomgordel ontploffen in de lobby.

Door de aanslag was er een grote rookpluim te zien boven de stad.

Twitter avatar MogadishuNews Mogadishu News #BREAKING Car bomb hits the gate entrance of Hotel central near #Somalipresidential Palace.Casualties feared #Somalia http://t.co/t9NCWyP2HM

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is opgeëist door Al-Shabaab, een terreurgroep die banden heeft met Al-Qaeda. Een woordvoerder:

“Wij zitten achter de aanslag. Onze doelen waren de regeringsfunctionarissen in het hotel. Dit is onderdeel van onze activiteiten in Mogadishu.”

Mogadishu ligt in het zuiden van Somalië:

Vorige maand

In Mogadishu pleegt Al-Shabaab vaker aanslagen. Eind januari ontplofte er ook al een bom bij een hotel in Mogadishu, waar op dat moment een Turkse delegatie aanwezig was om zich voor te bereiden op het bezoek van president Erdogan. Drie mensen werden gedood.

Eerder deze maand doodde Al-Shabaab een Somalisch parlementslid. Het was het eerste parlementslid dat dit jaar werd gedood door de groepering. Vorig jaar werden er ten minste vijf gedood.

Al-Shabaab werd in 2011 door een Afrikaanse vredesmacht verdreven uit Mogadishu, maar pleegt er nog steeds geregeld aanslagen.