Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Bomaanslag in Libische stad - zeker 45 doden

Bij aanslagen met autobommen in Qubbah, in het oosten van Libië, zijn zeker 45 doden gevallen. Zeventig mensen zijn gewond geraakt, meldt persbureau Reuters op basis van gegevens van veiligheidsofficials en ziekenhuispersoneel. Terreurbeweging IS zegt verantwoordelijk te zijn voor de aanslag.

Bij aanslagen met autobommen in Qubbah, in het oosten van Libië, zijn ten minste 45 doden gevallen. Zeventig mensen zijn gewond geraakt, meldt persbureau Reuters op basis van gegevens van veiligheidsofficials en ziekenhuispersoneel. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is opgeëist door IS.

Eerder werd gesproken over dertig doden. Parlementslid Aguila Saleh, die in de stad woont, zei eerder tegen televisiezender Al Arabiya dat het doelwit van de bommen een benzinestation en een hoofdkwartier van een veiligheidsdienst waren.

Twitter avatar rConflictNews Conflict News Car bombs target citizens at gas station & Security Directorate in Qubbah near Derna #Libya. Photo: @fadelullahbujw2 http://t.co/5gUj2N5JNI

De Libische afdeling van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft gezegd achter het geweld te zitten. De groep noemde de aanslag een vergelding vanwege de luchtaanvallen door Egypte op havenplaats Derna. Qubbah ligt vlakbij die stad, die in handen is van de terreurorganisatie. Saleh:

“We roepen zeven dagen van rouw af voor de slachtoffers in Qubbah. Ik denk dat dit een wraakactie is op wat er in Derna is gebeurd.”

NRC-redacteur Toon Beemsterboer schreef eerder over de stad Derna:

“IS is niet sterk vertegenwoordigd in Libië. Veel lokale stammen moeten niets hebben van buitenlandse jihadisten. Een uitzondering is de oostelijke stad Derna, waar extremisten zich vorige maand aansloten bij IS. De stad is een ideaal toevluchtsoord, beschermd door de Middellandse Zee en Jebel Akhdar (de Groene Berg) en dichtbij de grens met Egypte.

Verscheurd

Libië heeft te maken met de ergste onrust sinds de opstand in 2011. Toen werd dictator Moammar Gaddafi afgezet en gedood. Momenteel is het land ernstig versplinterd. Libië heeft twee regeringen, waarvan er een internationaal erkend wordt, en twee parlementen. Allebei hebben ze hun eigen leger. Van de verdeeldheid profiteren milities als IS.

IS eiste eind januari de aanslag op een luxueus hotel in hoofdstad Tripoli op. Daarbij kwamen tien mensen, onder wie vijf buitenlanders, om het leven.

Lees in NRC Handelsblad: IS ontluikt ook in de chaos van Libië (€) en Alles gaat verkeerd in Libië(€).