Bezetters UvA-gebouw eisen aftreden College van Bestuur

Studenten die het Bungehuis bezetten geven een persconferentie ANP / Remko de Waal

De studenten die het Bungehuis van de Universiteit van Amsterdam bezet houden eisen dat het College van Bestuur van de UvA uiterlijk maandag 12.00 uur opstapt. Dat laat actiegroep De Nieuwe Universiteit vrijdag weten in een verklaring op Facebook.

De bezetters waarschuwen het bestuur dat, als zij niet op de eis ingaat, de studenten “de bevoegde instanties oproepen een proces wegens onbehoorlijk bestuur tegen u aan te spannen”. Ook zullen ze zich in dat geval beraden op hardere acties. De actiegroep meldt:

U heeft alle oproepen om uw beleid te wijzigen structureel genegeerd. Nu criminaliseert u uw studenten en docenten met een rechtszaak en bent bereid de mobiele eenheid op hen af te sturen. Alles bij elkaar moeten wij dit helaas als onbehoorlijk bestuur beschouwen.

Louise Gunning-Schepers, voorzitter van het College, zei gisteren dat de UvA vandaag wilde beginnen met het schoonmaken van het pand. “Dan kan het onderwijs en onderzoek maandag weer verder gaan”, zegt NRC-journalist Michiel Dekker. “Dat doel van het College is niet gehaald.”

De actiegroep houdt het universiteitsgebouw al een week bezet. De demonstranten voeren actie voor meer inspraak van studenten en docenten. De rechter besliste gisteren dat de bezetters moeten vertrekken, maar daar lijken ze geen gehoor aan te gaan geven. Voor iedere dag dat ze het Bungehuis blijven bezetten, moeten de studenten een dwangsom van 1000 euro betalen.

Lees verder in NRC Handelsblad: ‘Mijn gebouw uit, ga naar Den Haag’ (€)

    • Casper van der Veen