Deel actievoerders wil niet weg uit universiteit

Een deel van de bezetters van een gebouw van de Universiteit van Amsterdam weigert te vertrekken. Ze blijven in het Bungehuis tot de politie het pand ontruimt, zeggen de demonstranten in reactie op het ultimatum van de rechtbank.

De voorzieningenrechter in Amsterdam bepaalde gisteren in een kort geding dat de bezetters het Bungehuis moeten verlaten, een week nadat ze het pand hebben ingenomen. Als ze zouden weigeren, geldt een dwangsom van 1.000 euro per dag voor de hele groep, met een maximum van 25.000 euro.

Louise Gunning, voorzitter van het UvA-bestuur, wil dat het Bungehuis maandag weer in gebruik is voor onderwijs en onderzoek. Ze streefde ernaar dat vanmorgen zou worden begonnen met schoonmaak en inspectie.

De bezetters kregen vier uur om te vertrekken na overhandiging van het vonnis door de deurwaarder, maar hebben dat ultimatum naast zich neergelegd. Onbekend is hoeveel van de tientallen studenten nog in het Bungehuis zijn en of ze zich zullen verzetten bij ontruiming.

De bezetters verwijten de UvA ondemocratisch te zijn en willen meer inspraak. Ook protesteren ze tegen de bezuinigingen bij de faculteit geesteswetenschappen. Een deel van het wetenschappelijk personeel steunt het protest.