Australië getroffen door ‘cycloon-sandwich’

Binnen het tijdsbestek van een paar uur is Australië getroffen door twee zware cyclonen. Het zeldzame natuurgeweld, door de Australische media tot ‘cycloon sandwich’ gedoopt, deed zich vannacht voor toen cycloon Lam de noordkust van het land bereikte, waarna cycloon Marcia de oostkust aandeed.

Een huis in Queensland is zwaargetroffen door cycloon Marcia Foto AFP/Shelly Allsop

Binnen het tijdsbestek van een paar uur is Australië getroffen door twee zware cyclonen. Het zeldzame natuurgeweld, door de Australische media tot ‘cycloon sandwich’ gedoopt, deed zich vannacht voor toen cycloon Lam de noordkust van het land bereikte, waarna cycloon Marcia de oostkust aandeed.

Twitter avatar steeph Stephan Okhuijsen Liveblog over de cyclonen in Australië http://t.co/k5h8RZ5AQv http://t.co/hzmsAR1foh

Duizenden huishoudens zijn getroffen door de zware stormen. Doordat hoogspanningskabels zijn weggewaaid, evenals daken en deuren, zitten veel huizen in het noorden en oosten van Australië zonder stroom. Ook is er geen stromend water. Toch valt de schade mee: er zijn tot nu toe nog geen gewonden gemeld.

Twitter avatar QPSmedia QPS Media Unit Severe tropical cyclone Marcia is moving south west of Gladstone towards Biloela http://t.co/tfV7pfhPNJ #TCMarcia http://t.co/43atFAFdWU

Categorie vijf

De twee cyclonen, die de kust van Australië op een afstand van 2.500 kilometer van elkaar bereikten, gingen gepaard met windstoten tot 285 kilometer per uur. Cycloon Marcia werd in de hoogste categorie vijf ingeschaald, Lam is op dezelfde schaal categorie vier. Nu de stormen het land bereikt hebben boeten ze geleidelijk aan kracht in. De krant The Australian heeft een interactieve gids over cyclonen online gezet.

Bekijk onze fotoserie:

Zo’n 900 mensen werden voorafgaand aan het natuurgeweld geëvacueerd. Cyclonen komen vaker voor in Australië, maar stormen met de kracht van Marcia zijn zeldzaam. De laatste was cycloon Yasi in 2011. Ook daarbij werden vele huizen verwoest maar vielen geen doden of gewonden.

    • Sam de Voogt