Aboutaleb tegen Rome: gedrag Feyenoordsupporters onacceptabel

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb heeft in een brief aan de burgemeester van Rome, Ignazio Marino, zijn steun betuigd aan de stad. Woensdag braken er rellen uit in de stad na de wedstrijd AS Roma – Feyenoord. Gisteren was het opnieuw raak. In totaal werden er 53 supporters opgepakt en werd voor tonnen aan schade veroorzaakt, tot afschuw van Aboutaleb.

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb. Foto ANP / Robin Utrecht

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb heeft in een brief aan de burgemeester van Rome, Ignazio Marino, zijn steun betuigd aan de stad. Woensdag braken er rellen uit in de stad na de wedstrijd AS Roma - Feyenoord. Gisteren was het opnieuw raak. In totaal werden er 53 supporters opgepakt en werd voor tonnen aan schade veroorzaakt, tot afschuw van Aboutaleb.

Update 17.56: De Rotterdamse politie begint een groot onderzoek om de identiteit te achterhalen van de Nederlandse Feyenoordsupporters die in Rome bij de rellen waren betrokken. Dat meldt de politie vanavond. Frank Paauw, politiechef van de eenheid Rotterdam:

“We gaan voorafgaand aan een officieel rechtshulpverzoek alvast aan de gang. Het verzamelen van alle mogelijke informatie is nodig voor dit strafrechtelijke onderzoek, maar ook van groot belang voor toekomstige voetbalwedstrijden hier in Nederland.”

In de brief wenst de Rotterdamse burgemeester Rome en zijn inwoners “sterkte bij de nasleep van de trieste gebeurtenis” en betuigt hij steun “namens alle Rotterdammers”. Het gedrag van de supporters noemt hij “volstrekt onacceptabel”.

“Zij hebben op ongelofelijke wijze misbruik gemaakt van uw gastvrijheid en schade toegebracht aan uw prachtige stad. Met hun grove gedrag hebben zij de bewoners van Rome schrik aangejaagd. Uiteraard zijn wij bereid alle medewerking te verlenen om personen die strafbare feiten hebben gepleegd op te sporen.”

Schade voor winkeliers zou 3 miljoen zijn

De schade die is veroorzaakt door de supporter, is enorm. Onder meer de 400 jaar oude Barcaccia-fontein op de Piazza di Spagna is beschadigd, terwijl deze net was opgeknapt voor 200.000 euro. Volgens de zakenkrant Il Sole 24 Ore hebben winkeliers in de stad door de rellen zeker 3 miljoen euro schade geleden. De Piazza di Spagna aan de voet van de Spaanse Trappen, ligt midden in de belangrijkste modewijk met winkels van de belangrijkste en duurste merken designers.

De KNVB kan de relschoppers uit alle Nederlandse stadions weren, laat een woordvoerder desgevraagd weten aan persbureau ANP. Maar de bond wacht eerst de resultaten van het onderzoek af. Er is overigens een Nederlandse crowdfundingsactie gestart om de schade in Rome te compenseren, meldt buitenlandredacteur Marc Leijendekker:

Twitter avatar mwleijendekker Marc Leijendekker #Italië is woedend op #Feyenoord en Nederland in het algemeen. Kijk eens naar #OlandesiPagateIDanni = Nederlanders, betaal de schade

Lees ook ‘Dit is wat je moet weten over de rellen’.

    • Anouk Eigenraam