Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Flinke winst voor ABN Amro vlak voor besluit over beursgang

ABN Amro heeft over 2014 een nettowinst geboekt van ruim 1,5 miljard euro. Dat maakte de Nederlandse bank vanochtend bekend bij de rapportage van de kwartaalcijfers. De winst is daarmee verdubbeld ten opzichte van 2013.

Exterieur van het ABN AMRO filiaal op het Leidseplein in Amsterdam.
Exterieur van het ABN AMRO filiaal op het Leidseplein in Amsterdam. Foto ANP/Remko de Waal

ABN Amro heeft over 2014 een flinke nettowinst geboekt: 1,1 miljard euro, bijna evenveel als een jaar eerder. Dat maakte de Nederlandse bank vanochtend bekend bij de rapportage van de kwartaalcijfers.

De winst werd nog gedrukt door eenmalige posten: de crisisheffing vanwege de nationalisatie van SNS Reaal en een vergoeding voor een nieuwe pensioenregeling. De onderliggende winst (zonder die bijzondere posten mee te rekenen) kwam uit op ruim 1,5 miljard euro, en is daarmee verdubbeld ten opzichte van 2013.

Twitter avatar ABNAMRO ABN AMRO ABN AMRO rapporteert onderliggende nettowinst van EUR 1.551 miljoen over 2014 http://t.co/mIq2ORi8vA #jaarcijfers http://t.co/tIqcsT7Ap9

Volgens de bank is de winst vooral te danken aan een stijging van de inkomsten en een daling van de kredietvoorzieningen. De onderliggende kwartaalwinst over de laatste drie maanden van 2014 bedraagt 400 miljoen euro. Een jaar geleden leed ABN Amro in dezelfde periode nog een verlies van 47 miljoen euro. Voorzitter van de raad van bestuur Gerrit Zalm zegt daarover in het persbericht:

“Het herstel van de Nederlandse economie en de huizenmarkt komt in deze cijfers naar voren.”

Beursgang

De cijfers vandaag zijn waarschijnlijk de laatste cijfers, voordat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem een besluit gaat nemen over de beursgang van de tijdens de kredietcrisis genationaliseerde bank. In 2013 besloot de regering dat ABN Amro terug moest keren naar de markt en sinds vorig jaar is de bank zich al aan het voorbereiden op een beursgang.

De beursgang wordt de grootste Nederlandse transactie in jaren. De waarde van de bank wordt volgens ABN Amro door zakenbankiers geschat op 12 tot 20 miljard euro.

Lees ook vandaag op NRC Q: Zes dingen waar ABN Amro klaar mee is en ABN Amro gaat naar de beurs - maar wanneer?.

Kosten en dividend

NRC-redacteur Chris Hensen schrijft vandaag in NRC Handelsblad dat ABN Amro de crisis langzaam achter zich aan het laten is. De kosten, al jaren een probleem bij de bank, lijken onder controle. De winst liet bovendien genoeg ruimte om de aandeelhouder - nu dus nog de Nederlandse staat - dividend uit te keren van in totaal 400 miljoen euro over 2014.

Financieel directeur Kees van Dijkhuizen zei vanochtend in een toelichting:

“Wij denken dat onze cijfers in ieder geval geen hindernis vormen.”

Hensen denkt dat het kabinet met de resultaten van vandaag wel wat uit te leggen heeft aan de Kamer, als ABN niet snel naar de beurs gaat.

“Maar de politieke en ambtelijke procedures die aan de beursgang voorafgaan, zijn stroperig en complex. Verschillende ministeries bekijken nu de voorwaarden waaronder de bank weer naar de beurs mag (wanneer, tegen welke prijs, met of zonder beschermingsconstructie). Nu Dijsselbloem daarover nog geen brief heeft gestuurd, lijkt het tweede kwartaal van 2015 niet te worden gehaald.”

Lees bij NRC Q: Zes dingen waar ABN Amro klaar mee is.

Erratum: in dit bericht werd eerst gesproken over een verdubbeling van de nettowinst. Dat klopte niet, dat was de onderliggende winst.