We gaan rechts, non on va à gauche

Vandaag presenteert KLM jaarcijfers. Die zijn niet best, is de verwachting. In plaats van de concurrentie te lijf te gaan, is Air France-KLM vooral bezig met intern geruzie. De grote vraag: hoe autonoom is KLM?

Foto Thinkstock, bewerking NRC

„De oorlog is buiten, niet binnen”, zei Hans Smits, president-commissaris van KLM laatst in NRC. Ofwel: hou op met dat interne geruzie en richt je liever op het bestrijden van de concurrentie. Als de toezichthouder van een bedrijf zo’n waarschuwing moet geven, zit er iets fout bij dat bedrijf.

Nieuws over Air France-KLM gaat het laatste half jaar vooral over de verhoudingen binnen Air France-KLM. Terwijl de resultaten kelderen – de jaarcijfers over 2014 werden vandaag bekend – en Europese prijsvechters en Arabische luxe carriers marktaandeel afpakken, is de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij bezig met zichzelf.

De centrale vraag: slaagt KLM erin om autonomie te behouden binnen de moedermaatschappij? Of wordt KLM stukje bij beetje ingelijfd bij Air France? Het antwoord klinkt op elke locatie anders.

    • Mark Duursma