Waarom jij geen salarisverhoging krijgt en je collega wel

Beeld iStock

Je werkt al jarenlang voor dezelfde baas maar krijgt nooit salarisverhoging, maar je collega’s wel. Of je hebt al ontelbare keren gesolliciteerd, maar wordt steeds afgewezen. Misschien ben je gewoon niet goed genoeg, maar de kans is ook groot dat jij de gunfactor niet hebt. Dat de baas je al die voordeeltjes gewoon niet gunt.

“Iemand heeft de gunfactor als hij uitstraalt dat hij zijn baas op lange termijn wil en kan helpen”, zegt gunexpert Michiel Cobben, auteur van het boek Verhoog je Gunfactor.

“Je moet van jezelf overtuigd zijn. Als je onzeker bent of diep in je hart weet dat anderen beter zijn voor de functie, prikken werkgevers daar feilloos doorheen.”

Mensen die de gunfactor hebben kun je makkelijk herkennen. Ze zijn outgoing, goed benaderbaar en erg aardig. Hartstikke fijn als je tot die groep behoort, want het kan je op de werkvloer veel voordelen opleveren. Bij een sollicitatie kan de gunfactor doorslaggevend zijn. Vijf manieren om die gunfactor te krijgen:

1. Oprecht slijmen bij de baas

Je kunt alleen een gemeend compliment geven als je goed luistert en weet waar de ander gevoelig voor is. Doe research en verdiep je in de ander. Dus geef geen geforceerde complimentjes over de mooie, rode das van de baas. Wél luisteren naar wat iemand vertelt en een inhoudelijk compliment maken. Voorbeeld:

“Ik heb eerder over dit probleem gehoord, maar dit is een goed gevonden oplossing!”

2. Poets je tanden, was je handen

Stel, er is een nieuwe klant waar jij zelf geen tijd voor hebt. Je moet één van je collega’s aanwijzen om de klant over te nemen. Wie zou je kiezen? De collega die er verzorgd uitziet, die z’n mail stipt beantwoordt en een professionele houding heeft, óf de collega die altijd zin heeft in haar werk, maar wat slordiger gekleed is.

3. Geen lulkoek a.u.b

Laat zien waarom jij uitermate geschikt bent voor een taak. Weet ook goed waarom je die taak wilt oppakken. Wat doe je om een klus te mógen doen?
Met andere woorden: weet waar je over praat, zegt Wietske van der Klein, eigenaresse van trainingsbureau Pure Talent. Dat kan volgens haar door nevenactiviteiten te doen of een specialisme te kiezen, een onderwerp waar jij veel vanaf weet. Maar: overdrijf het niet. Cobben:

“Geen reclameverhaaltjes, geen lulkoek, geef een reëel beeld van wie je bent en wat je kunt.”

4. Doe iets voor een ander

Denk mee met je baas. Verplaats je in zijn wensen. Als je baas of een recruiter iets interessant vindt en jij weet daar iets over, waarom stuur je dan niet desbetreffend artikel even toe? Dat kan natuurlijk eng of ongemakkelijk zijn. “Maar je moet uit die comfortzone”, zegt Van der Klein. “Je moet opvallen.”

5. Nóóit roddelen

De gelukkige bezitter van de gunfactor moet altijd op zijn hoede zijn. Want in een moment van onoplettendheid kun je hem zomaar verliezen. Hoe? Door negatief te zijn, te klagen en te roddelen, bijvoorbeeld.

Cobben:

“De boodschapper van negatief nieuws wordt als negatief ervaren. Een negatieve opmerking over een ander komt als een boemerang bij je terug.”

    • Marloe van der Schrier