‘VS en Britten hackten data bij simkaartenproducent Gemalto’

Een verkeersbord wijst de richting naar het hoofdkantoor van NSA.
Een verkeersbord wijst de richting naar het hoofdkantoor van NSA. Foto EPA / Jim lo Scalzo

De Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten hebben ingebroken bij de grootste producent van simkaarten, om zo mobieltjes te kunnen afluisteren. Dat schrijft de Amerikaanse website The Intercept op basis van documenten van NSA-klokkenluider Edward Snowden. Agenten van de National Security Agency (NSA) en haar Britse pendant GCHQ hackten het interne computernetwerk van Gemalto - dat geregistreerd staat in Nederland - en stalen de encryptiesleutels die de privacy van telefoongesprekken wereldwijd moeten waarborgen.

De inbraak vond plaats voor 2010, maar staat beschreven in een geheim GCHQ-document uit dat jaar. Door de hack konden de inlichtingendiensten meeluisteren met een groot deel van de wereldwijde gesproken en geschreven mobiele communicatie.

Spionage ‘onacceptabel’

Het Franse Gemalto produceert jaarlijks zo’n twee miljard simkaarten en opereert onder het motto “Security to be Free”. De chips van Gemalto worden behalve in mobiele telefoons ook gebruikt voor creditcards. Het bedrijf heeft tal van telecommunicatieconcerns als klant, waaronder T-Mobile, AT&T en Verizon. Daarnaast verkoopt Gemalto chips aan zo’n 450 mobielenetwerkproviders. Het beursgenoteerde concern is actief in 85 landen en heeft meer dan veertig productiecentra.

D66-Kamerlid Gerard Schouw vindt het onacceptabel dat bevriende veiligheidsdiensten digitaal spioneren in Nederland. Hij wil dat minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken hier dinsdag opheldering over geeft tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer, meldt persbureau ANP.

Kritiek op ‘cowboypraktijken’

Sophie in ’t Veld, delegatieleider van D66 in het Europees Parlement, heeft vragen gesteld aan de Europese Commissie, zo liet zij vanavond weten.

“Jaar in jaar uit hoorden wij over de cowboypraktijken van geheime diensten, maar overheden hebben niets gedaan en hielden hun mond. Sterker, deze zelfde regeringen sturen aan op steeds meer bevoegdheden voor inlichtingendiensten, terwijl onduidelijk blijft hoe effectief hun praktijken nu echt zijn. Hoe is het mogelijk dat ze zo veel bevoegdheden hebben gekregen, terwijl de opkomst van IS onopgemerkt bleef?”

Twitter avatar SophieintVeld Sophie in ’t Veld My parliamentary Qs on alleged hack of encypted sim card producer #Gemalto by #NSA & #GCHQ: http://t.co/40NypCCxdy #surveillance #EPinquiry

Technologieredacteur bij NRC Marc Hijink sprak in 2013 nog met de topman van Gemalto, Olivier Piou. Hijink vroeg hem of Gemalto bestand was tegen de pogingen van NSA om encryptie te ondermijnen. Het was toen was al bekend dat de Amerikaanse leverancier van beveiligingstechniek was gehackt. Piou:

“Wij beschermen je tegen fraude en cybercriminelen. Dat is wat anders dan staten die elkaar bespioneren. Natuurlijk kan ons ook gebeuren wat RSA overkwam.”

Lees het hele interview: Er is geen ruimte voor fouten (€)

    • Laura Klompenhouwer