Verdachte in zaak Els Borst beroept zich op zwijgrecht

Voormalig minister Els Borst in haar tuin in Bilthoven. Foto ANP MARCEL ANTONISSE

Bart van U., die wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van voormalig minister Els Borst, beroept zich op zijn zwijgrecht. De ondervraging van de verdachte waar de politie eergisteren mee was begonnen, is voorlopig ten einde.

Dat meldt de advocaat van Van U., Noëlle Pieterse, aan het ANP. De 38-jarige Van U. zit sinds 12 januari vast op verdenking van moord dan wel doodslag op zijn zus. Hij had zichzelf bij de politie aangegeven. Door een DNA-match werd hij eind januari ook in verband gebracht met de dood van Borst.

De oud-minister werd op 10 februari vorig jaar dood gevonden bij haar huis in Bilthoven. Korte tijd later sprak de politie het vermoeden uit dat Borst was omgekomen door een misdrijf.

Bij van U. is na een eerdere veroordeling voor verboden wapenbezit in 2012 geen DNA afgenomen. Was dat wel gebeurd, dan was er waarschijnlijk al eerder een doorbraak geweest. Daarnaast stelde het OM vast dat Van U. toen niet is behandeld, ondanks ‘de grote zorgen’. Op dit moment wordt onderzocht wat er afgelopen paar jaar rondom Van U. is gebeurd.

    • Philippus Zandstra