Tjokvol Kunstverein viert vijfjarig jubileum

Martijn van Nieuwenhuyzen, Rineke Dijkstra, Venetië, 2013 Foto Martijn van Nieuwenhuyzen

De plek heeft de omvang van een poppenkeuken: één persoon achter het fornuis, twee naast het aanrecht en het is er propvol. Dat is Kunstverein, een schattige kunstruimte en debatcentrumpje in een voormalige winkel in de Amsterdamse Pijp. Kunstverein probeert al vijf jaar met behulp van nog steeds veel te weinig leden een programma van interessante, avant-gardekunstenaars en -schrijvers in elkaar te zetten. Bij iedere tentoonstelling hoort een persoonlijke rondleiding – want Kunstverein is dan wel hardcore kunsttheorie, de gastheren en -vrouwen zijn, zoals dat in het jargon van Kunstverein heet, graag bereid om „serieuze museumniveaupraktijken op een performatief niveau te vertalen naar een breder publiek”.

Kunstverein heeft een aantal kleine maar fijne tentoonstellingen georganiseerd – ik herinner me een in rood fluweel gestoken Gesamtkunstwerk van de Amerikaan Robert Wilhite. Er is een ‘geheim donderdagavondcafé’ en nu is er het jubileum. Directeur Maxine Kopsa en curator Riet Wijnen besloten alle leden uit te nodigen met het verzoek iets van zichzelf of van een gast op te hangen. 59 bijdragen vullen de piepkleine ruimte. Alle muren zijn bedekt, een ijzeren rek deelt de kamer in tweeën. De kunst hangt kriskras door elkaar. Geen namen, geen titels, geen nummers – alleen een paar A4’tjes met ondoorgrondelijke zwart-witfoto’s op postzegelformaat, soms een prijs ernaast.

Het charmante van Salon Hang is dat groot en klein er zonder onderscheid des persoons hangen. Bekende namen als Lisa Oppenheim, Maaike Schoorel of Falke Pisano hangen naast onbekende collega’s als Sybren Renama of Leone Contini. Er is serieus naast melig (de verwisselde deurklinken van het duo Gerlach en Koop), oorverdovend saai naast jolig, en opmerkelijk veel abstract naast weinig figuratief.

Dit laatste is niet minder dan een statement in een kunstwereld die wordt geleid door hypes en makkelijk verkoopbare verhalen. Op de laatste Art Rotterdam was het braafheid troef. Hoe anders is het hier in de Pijp.

    • Lucette ter Borg