Terugkijken: burgemeester Aboutaleb geeft interview aan CNN

Burgemeester Aboutaleb tijdens zijn interview met CNN. Foto screenshot CNN

Steeds meer mensen leren burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam en zijn opvattingen over moslimextremisten kennen. Aboutaleb is deze week op uitnodiging van president Obama in Washington voor een anti-terreurtop en werd gisteren geïnterviewd door CNN.

Aboutaleb viel op in de Verenigde Staten van Amerika door zijn ferme uitspraken over extremisme onder jonge moslims. Gisteren hield hij een speech in het Witte Huis over het aanpakken van radicalisering en extremisme. Daarin zei hij dat de maatschappij jongeren perspectief moet bieden en tegelijkertijd grenzen stellen aan haar burgers en die ook bewaken. In het interview met CNN herhaalde hij zijn standpunten maar weer eens:

“Je wordt niet gedwongen om voor ons te zijn. [...] Maar als je ons bedreigt, dan kun je beter weg gaan. [...] Ik weet hoe het is om te worden gevormd door armoede, en ik kan niet accepteren dat armoede leidt tot terrorisme. Armoede moet leiden tot een zoektocht naar kennis. Zo investeer je in jezelf, waarmee je ook investeert in de maatschappij.”

‘Andere autoriteit’

De burgemeester werd ook gevraagd naar zijn eigen achtergrond als moslim. Daarover zei Aboutaleb:

“Ik ben niet alleen burgemeester maar ook moslim. Misschien heb ik daardoor de autoriteit om deze harde uitspraken over moslims te doen terwijl mijn collega’s dat niet kunnen.”

Eerder besteedden de Amerikaanse media ook al veel aandacht aan Aboutaleb. Zo bekende de invloedrijke satiricus Bill Maher in zijn televisieprogramma Real Time fan van hem te zijn.

    • Sam de Voogt