Stiefvader gehandicapte Daniëlla krijgt 18 jaar en tbs voor moord

Het exterieur van de rechtbank in Groningen. Foto ANP / Catrinus van der Veen

De man die in 2013 zijn verstandelijk gehandicapte stiefdochter Daniëlla om het leven bracht met een honkbalknuppel moet 18 jaar de cel in. Ook krijgt de 46-jarige Geert W. tbs, zo besloot de rechtbank in Groningen vanmiddag. De straf ligt daarmee hoger dan de eis.

Volgens de rechter is bewezen dat W. zijn 20-jarige stiefdochter met een honkbalknuppel heeft doodgeslagen. In de weken daarvoor moest ze vrijwel om de dag zwaar geweld doorstaan. De rechter spreekt van een “laffe moord” en stelt dat W. het leven van zijn stiefdochter tot een hel heeft gemaakt, aldus ANP.

Moeder Daniëlla acht jaar

Met 18 jaar cel en tbs ligt de straf hoger dan de eis van de officier van justitie. Die wilde dat W. voor 14 jaar de gevangenis in zou gaan, en ook tbs zou krijgen. De moeder van Daniëlla kreeg acht jaar cel voor medeplichtigheid aan de moord. Tegen haar was vier jaar cel geëist, waarvan één voorwaardelijk.

Uit rapportages is gebleken dat de hulpverlenende instanties ernstig zijn tekortgeschoten bij het gezin. Volgens het onderzoek van drie rijksdiensten had de veiligheid van het verstandelijk gehandicapte meisje ‘onvoldoende prioriteit’, ondanks diverse meldingen bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling.

    • Joost Pijpker