Rossige Rudolph was altijd al fel

Vandaag stond Rudolph H. voor de rechter. Justitie verdenkt hem van opruiing voor de jihad, eerder kreeg hij straf voor het doden van zijn baby. Wie is hij?

Demonstranten betuigen steun aan de extremistische moslimgroepering Islamitische Staat, zomer vorig jaar in de Haagse Schilderswijk. Bekeerling Rudolph H. was een van de deelnemers.
Demonstranten betuigen steun aan de extremistische moslimgroepering Islamitische Staat, zomer vorig jaar in de Haagse Schilderswijk. Bekeerling Rudolph H. was een van de deelnemers. Foto ANP

Rudolph speelde graag spelletjes. Op de middelbare school kwam hij vaak over de vloer bij een vriendin om Kolonisten van Katan te spelen. Was hij goed in. De vader van die schoolvriendin, die anoniem wil blijven, zag Rudolph graag komen. „Een leuk, open joch met een brede interesse. Ik hoopte”, zegt hij, „dat mijn dochter met hem zou trouwen.”

Vanmorgen kwam de zaak-Rudolph H. (25) voor de rechter. Justitie wil hem vervolgen als lid van een terroristische organisatie die jongeren ronselde voor de strijd in Syrië. Op sociale media zou hij hebben opgeruid tot terrorisme. In kranten en weblogs trekt ‘de schrik van de Schilderswijk’ veel aandacht. Zelf noemt Rudolph zich een gewone moslim die slechts zijn mening geeft over de strijd in Syrië.

Maar zo’n gewone moslim is Rudolph niet. De Hollandse jongen met rood, rossig haar, uit een welgesteld milieu, is nu opeens een van de bekendste gezichten van de Nederlandse jihadscene. Wat ging er mis? Een aantal mensen wilde met deze krant praten, op voorwaarde van anonimiteit wegens de gevoeligheid van het onderwerp.

Rudolph kan goed leren. Op het Stedelijk Gymnasium Breda valt hij op om zijn stellige opvattingen. „Hij kon heel ongenuanceerd zijn”, zegt een jongen die met hem op school zat. „Als we in de klas een gesprek hadden over het regeringsbeleid, kon hij fel uit de hoek komen. Opeens was iets de waarheid en wilde hij daar niet meer van afwijken.”

Op school hoort Rudolph bij een groepje ‘alternatievelingen’. Er zitten kinderen bij die gothic of hoogbegaafd zijn, die samen festival Lowlands bezoeken en naar alternatieve rock luisteren. Hij komt uit een katholiek gezin van vier kinderen, zijn ouders scheiden als hij nog jong is. Rudolph gaat bij zijn moeder wonen. Een paar jaar later verhuizen ze naar Overijssel, waardoor het contact met zijn vader verwatert. In de vierde klas blijft hij zitten. Rudolph moet naar de havo en gaat op zichzelf wonen.

Dat jaar bezoekt hij met de klas een moskee. Rudolph is er erg van onder de indruk. „De teksten die daar worden uitgesproken, daar gaat vrede van uit die ik nog nooit heb gevoeld”, zegt hij tegen een klasgenoot over het bezoek. Hij verdiept zich daarna in de islam. School laat hij versloffen. Met vijven en zessen slaagt hij voor de havo, terwijl zijn omgeving ervan overtuigd is dat Rudolph veel beter kan.

Hij begint aan een mbo-scheepvaartopleiding en bekeert hij zich tot de islam. Rudolph gaat zich gedragen als vrome moslim, laat zijn baard staan. Zijn omgeving denkt dat het een bevlieging is, maar Rudolph stort zich er juist verder in. Via internet krijgt hij in 2009 contact met Vera, een Friese bekeerlinge die Arabische wetenschappen in Leiden studeert. De twee hebben veel gemeen. Niet alleen hun bekering tot de islam, ook hebben zij beiden een jurist als vader. Vera’s vader is advocaat-generaal bij het OM, de vader van Rudolph is een vooraanstaand rechter. Niet lang na hun eerste ontmoeting trouwen ze en gaan in Den Haag wonen, waar Vera een aantal orthodoxe moslima’s kent. Ze gaat een nikab dragen.

Via Vera komt ook Rudolph in contact met deze kring. Hij komt terecht in een groep activistische moslims, die druk bezig zijn met het opkomen voor de islam.

Rudolph gaat in 2012 theologie en Arabisch studeren aan de Islamitische Universiteit in Rotterdam. Hij mist vaak lessen en krijgt van docenten wel eens een standje als hij zijn spullen weer eens is vergeten. De docenten zien vreemde zinnen staan in zijn huiswerkopdrachten, zoals „Assad is een kaafir” (ongelovige).

In de pauzes staat Rudolph op de gang te discussiëren met andere leerlingen. Hij spreekt over het kalifaat, verkettert andersdenkende moslims en vindt dat leiders in het Midden-Oosten omver geworpen moeten worden.

Rudolph is dan al zeer actief in zijn Haagse radicale moslimvriendengroep. De vrienden noemen zichzelf Straat Dawah en komen bij elkaar in een Haags bedrijfspand waar ze praten over het geloof. Ze houden demonstraties tegen het boerkaverbod of gaan naar Urk om inwoners te bekeren tot de islam. Puur als provocatie, omdat het daar zo christelijk is.

„Het is een manier om aandacht te trekken”, zegt Rudolph in een tv-documentaire uit 2012. Religieus gezag heeft hij niet binnen de groep. Wel is hij goed in het organiseren van bijeenkomsten. Daarnaast komt zijn christelijke achtergrond goed van pas. Rudolph legt in een video op Youtube uit hoe je een christen het beste kunt bekeren tot de islam. Je moet ze „om de oren slaan met alles wat er in de Bijbel staat”, zegt Rudolph. Waarom eten christenen varkensvlees terwijl Jezus dat niet deed? Waarom vasten christenen amper terwijl Jezus dat wel deed? Vragen die christenen niet kunnen beantwoorden, zegt hij.

In die tijd voltrekt zich in het leven van Rudolph een drama. Zijn vier maanden oude dochter Nusaybah komt te overlijden. Volgens de rechter heeft Rudolph het kind doodgeschud. Hij krijgt 2,5 jaar cel, maar mag zijn hoger beroep in vrijheid afwachten. Rudolphs uitlatingen op internet worden in die tijd steeds extremer. Hij bekijkt tientallen video’s van jihadistische predikers. Hij ziet vrienden uit Den Haag naar Syrië vertrekken om te vechten tegen de Syrische dictator Assad. Zijn vrienden, die volgens hem met een nobel doel afreizen, worden tot zijn verbazing in de media terroristen genoemd.

Rudolph neemt het openlijk voor hen op. Op DeWareReligie.nl, een website die veel gelezen wordt door radicalen, publiceert hij stukken onder de naam Abou Suhayb. In soepel geschreven artikelen looft hij jihadstrijders die naar Syrië vertrekken.

Ook duikt hij op bij allerlei demonstraties, zoals vorig jaar in de Haagse Schilderswijk waar rellen uitbreken tussen moslimradicalen en mensen die tegen moslimextremisme demonstreren.

In zijn laatste artikel op DeWareReligie schrijft hij dat hij zich beknot voelt in zijn vrijheid van meningsuiting. „Nederland verandert in een Noord-Korea 2.0. Ieder geluid, ieder woord en iedere mening die hun niet bevalt, moet in de kiem gesmoord worden”, schrijft Rudolph.

In augustus vorig jaar wordt hij gearresteerd. Met zijn uitlatingen op internet zou hij mensen hebben opgeruid naar Syrië te gaan als jihadstrijder, vindt justitie. Of hij wordt veroordeeld, zal dit najaar blijken.

Zijn voormalige schoolvrienden vragen zich af hoe het zo heeft kunnen lopen met Rudolph. „Hebben wij iets verkeerd gedaan? Waren wij er niet genoeg voor hem? Dat vragen we ons nu af”, zegt een oude vriend. „Ik begrijp niet hoe zo’n leuke en intelligente jongen zo kon veranderen.”

Mensen die hem goed kennen, vermoeden dat Rudolph zichzelf heeft verloren in zijn provocaties. „De negatieve beeldvorming over de islam heeft hem getriggerd voor de islam op te komen”, zegt een bekende. „Zo is hij: een debater. Als jij ‘ja’ zegt, zegt hij ‘nee’.”

Zelf maakt Rudolph zich vanuit de gevangenis vooral zorgen om zijn 4-jarige zoontje Sa’ied. Zijn vrouw stuurt hem brieven over hoezeer zijn kind hem mist. „Vanochtend kwam hij bij me en het eerste wat hij tegen me zei, is: ik ben verdrietig omdat papa in de gevangenis zit”, schrijft zijn vrouw in een brief die hij op de vorige zitting voorlas. Met een brok in zijn keel vroeg Rudolph de rechter hem vrij te laten zodat hij zijn kind kan zien. „Ik werk aan alles mee. Al geeft u mij tien enkelbanden: ik wil er gewoon voor mijn zoon zijn.”