‘Juliana kocht mogelijk roofkunst afkomstig uit naziboedel’

Paul Bril: De heilige Hubertus in een landschap

Koningin Juliana heeft in 1948 een schilderij aangekocht van de Vlaamse meester Paul Bril (1554-1626), dat afkomstig was uit de boedel van nazi Hans Fischböck. Dat schrijven het Haarlems Dagblad en verwante regionale kranten op basis van eigen archiefonderzoek.

Juliana kocht het schilderij (De Heilige Hubertus in een landschap) tegen de taxatiewaarde van 4.000 gulden. Het hing sinds 1946 als bruikleen in paleis Soestdijk. In het koopcontract staat de naam van Fischböck gemeld. Deze Oostenrijker was onder het nazibewind onder meer belast met de onteigening van Joodse vermogens.

Volgens de Stichting Nederlands Kunstbezit (SNK), die na de oorlog belast was met de opsporing en recuperatie van geroofde kunstwerken, was het werk voor de oorlog in bezit van een Gotschalk of Gottschalk. Deze schrijffout veroorzaakte dat de SNK de eigenaar niet kon localiseren. Op een handgeschreven notitie op een SNK-document staat dat het afkomstig is van Jos H. Gosschalk. Deze kunstenaar keerde na de oorlog terug uit concentratiekamp Theresienstadt.

Fischböck kocht het werk bij kunsthandel P. de Boer in Amsterdam. Die had het gekocht van de kunsthandelaar M.J. Schretlen, die aan het SNK had laten weten dat hij eind 1939, begin 1940 het werk had aangeschaft.

Eind 2013 is onderzoek gestart naar mogelijke roofkunst in bezit van de Oranjes. Onderzoeksleider Rudi Ekkart zegt de zaak mee te nemen. De Rijksvoorlichtingsdienst wil in afwachting van dit onderzoek niet reageren.