Rechter wil opheldering over ‘spookjihadist’, houdt zaak aan

Screenshot uit Oh, Oh, Aleppo

De rechtbank Den Haag wil weten of de vermeende Syriëganger Soufiane Z. nog leeft en heeft de zaak tegen hem voor onbepaalde tijd aangehouden. De jihadverdachte wordt nu vervolgd, terwijl sommige media hebben bericht dat hij in Syrië is omgekomen. De rechters willen een “spookproces” voorkomen, zegt onze verslaggever Christiaan Pelgrim, die vandaag bij de pro-formazittingen in een groot jihadproces zat.

Z. is één van de verdachten in een rechtszaak tegen tien mannen die samen in de regio Den Haag een criminele organisatie met terroristisch oogmerk zouden hebben gevormd. Drie van hen verblijven vermoedelijk in Syrië, maar worden toch vervolgd. Z., onder meer bekend van zijn propagandafilmpje Oh, Oh, Aleppo, is er één van. Het is de eerste keer dat in Nederland Syriëgangers bij verstek worden vervolgd.

DNA-identificatie jihadisten moeilijk

Het Haagse Openbaar Ministerie wil doorgaan met de vervolging van Z. en gaat het landelijk parket vragen te onderzoeken of hij nog leeft. Behalve mediaberichten zijn er geen concrete aanwijzingen dat hij echt dood is, zei het OM ter zitting.

Het OM probeert al langer met DNA-onderzoek de identiteit van omgekomen jihadisten te achterhalen. Dit blijkt vanwege de oorlogsomstandigheden in Syrië en Irak vaak niet mogelijk.

Ook de zaak tegen Anis Z., de broer van Soufiane die eveneens in Syrië zou zitten en vermist is, wordt aangehouden. De dagvaarding tegen de derde Syriëganger in het proces, Hatim R. is nietig verklaard, omdat justitie er niet in is geslaagd hem op de juiste manier op de hoogte te stellen van zijn vervolging.

Visitatie ‘vernederend’

Het drietal wordt vervolgd als onderdeel van het zogeheten Context-onderzoek. Andere verdachten in de zaak zijn Oussama C., Azzedine C. (alias Abou Moussa) en Rudolph H.. Ze zitten in voorarrest en moeten bij vertrek en terugkeer van de terroristenafdeling worden ‘gevisiteerd’. Daarbij moet de verdachte zich uitkleden zodat bewakers hem van top tot teen kunnen inspecteren, om te voorkomen dat hij iets meesmokkelt. Daarbij wordt ook in hun anus gekeken. Ze lieten de pro-formazitting in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol aan zich voorbijgaan, omdat ze deze procedure te vernederend vonden.

De inhoudelijke behandeling van de Context-zaak begint naar verwachting op 7 september. Aanvankelijk waren er 17 verdachten in dit strafrechtelijk onderzoek. De zitting in de Haagse zaak vond om veiligheidsredenen plaats bij de rechtbank op Schiphol.

Lees verder in NRC Handelsblad: Rossige Rudolph was altijd al fel (€)

    • Christiaan Pelgrim
    • Laura Klompenhouwer