Pussy Riot laat zich in clip bij eerste Engelse nummer levend begraven

De punkers van Pussy Riot laten zich in een aangrijpende video bij hun eerste Engelstalige nummer levend begraven. In het uniform dat wordt gedragen door de Russische oproerpolitie. De verdrukking is bijna voelbaar.

Screenshot YouTube van clip I Can't Breathe

Wat is er onnavolgbaar veel veranderd sinds het optreden van Pussy Riot op 21 februari 2012 in de Christus Verlosserkathedraal in Moskou. Een nieuwe leider, een ander land, een oorlog aan de westgrens. Het Russische vrouwenpunkcollectief is zelf ook veranderd. Drie leden werden veroordeeld tot twee jaar strafkolonie, gedetineerd en vrijgelaten. En na een optreden van Nadjezjda Tolokonnikova en Maria Aljochina met Madonna, kondigden de overige vrouwen een breuk aan met het vrijgelaten duo.

Aljochina (25) en Tolokonnikova (24) trekken nu samen de wereld over. Zo waren ze eind vorige maand nog in Nederland op uitnodiging van het International Film Festival Rotterdam. Ze namen een tweedelige documentaire mee; Pussy versus Putin.

In de trailer zingen de ‘anarcho-feministische martelaren’ nog in het Russisch. Ook dat is nu anders. I Can’t Breathe is - de naam verraadt het al - het eerste nummer dat de vrouwen in het Engels uitbrengen. En ja, de videoclip en de tekst zijn een kritiek op het Rusland van Poetin. “We zien dat Rusland levend wordt begraven”, zeiden ze tegenover nieuwssite Mashable.

“Na de gebeurtenissen van 2014 zal onze natie nooit meer op dezelfde manier worden gezien door de rest van de wereld. Als vrijheid kon spreken, zou zij over Rusland zeggen: ik stik. In de loop van 2014 zijn bijna alle onafhankelijke media vernietigd. Tientallen politiek activisten kregen een gevangenisstraf.”

Het pakje sigaretten op de grond is van het merk “Russische Lente”, een term die wordt gebruikt door voorstanders van de separatistische strijd in het oosten van Oekraïne. Maar Aljochina en Tolokonnikova leveren net zo goed kritiek op het politiegeweld in de Verenigde Staten. I Can’t Breathe is vooral een eerbetoon aan Eric Garner, de Amerikaanse man die door een agent in een wurggreep werd gehouden, waarna hij om het leven kwam. Zijn dood bracht het debat over politiegeweld van de eerste brandhaard Ferguson naar New York. In de tekst onder het YouTube-filmpje leggen ze uit:

This song is for Eric and for all those from Russia to America and around the globe who suffer from state terror - killed, choked, perished because of war and state sponsored violence of all kinds - for political prisoners and those on the streets fighting for change. We stand in solidarity.

De vrouwen laten zich, gekleed in het uniform van de Russische oproerpolitie, in één take levend begraven. De verdrukking wordt zo voelbaar.

    • Laura Klompenhouwer