Leiders willen wapenstilstand Oekraïne nog een kans geven

De Oekraïense president Petro Porosjenko bezoekt militairen in Artemivsk. Foto EPA / Michail Palinsjak

De politieke leiders van Oekraïne, Rusland en Frankrijk en Duitsland willen opnieuw proberen een wapenstilstand te realiseren in het oosten van Oekraïne. Dat heeft het viertal vandaag tijdens een telefoongesprek besloten, zo meldt persbureau Reuters. De vier leiders veroordeelden de schendingen van het bestand van vorige week.

De presidenten Porosjenko, Poetin en Hollande vinden, net als de Duitse bondskanselier Merkel, dat het recentelijk gesloten akkoord “nauwkeurig en in zijn volledigheid” moet worden geïmplementeerd. Porosjenko liet weten dat “hetgeen in Debaltseve is gebeurd” in strijd is met de afspraken in het bestand.

Ook gevechten bij Marioepol

Oekraïne en Rusland sloten vorige week – met de hulp van Hollande en Merkel – een akkoord over een staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne. Dat bestand van Minsk ging zondag in, maar sindsdien zijn de gevechten rond de strategisch belangrijke plaats Debaltseve toch doorgegaan. Het Oekraïense leger trekt zich nu terug uit de stad.

Ook in de buurt van de havenplaats Marioepol zouden vanmiddag weer gevechten zijn uitgebroken. Volgens Oekraïense militairen zou een dorpje in de buurt van de stad onder vuur zijn genomen met raketten. Een poging om ook daar het leger te verjagen hebben de rebellen nog niet gedaan.

    • Joost Pijpker