Politie maakte wapens voor liquidatie in Amsterdam onklaar

Foto: ANP/EVERT ELZINGA

De Amsterdamse politie heeft vooraf automatische wapens onklaar gemaakt, die in een auto lagen waarmee vier later aangehouden criminelen vermoedelijk een liquidatie hadden willen plegen. Dat vertelde Hanneke Ekelmans, hoofd operaties van de politie in Amsterdam vandaag.

Een arrestatieteam hield zondagochtend 1 februari de vier zwaarbewapende criminelen aan in de Knokkestraat in Amsterdam Nieuw-West. De vier, in de leeftijd van 20 en 21 jaar, reden toen ze werden onderschept in twee auto’s vermoedelijk naar hun doelwit.

Politie en justitie besloten eerder de wapens onklaar te maken om zo te kunnen wachten totdat de verdachten naar de snelle auto kwamen, waarin de zware wapens lagen. Dit om de verdachten in beeld te krijgen en te kunnen arresteren. „We wilden een stap verder’’, lichtte Ekelmans toe. “We wilden weten wie er achter zaten.”

Bij het klemrijden van de auto’s stapte een van de verdachten uit met een machinegeweer in zijn handen. Daarom schoot het arrestatieteam hem neer, waarna hij naar het ziekenhuis is gebracht. Een tweede verdachte probeerde te vluchten, maar werd na een korte achtervolging met behulp van een politiehond ingerekend.

Beoogde slachtoffer was geïnformeerd

De zaak kwam aan het rollen toen de politie informatie kreeg dat er een plan voor een liquidatie was. Daarbij zou een gestolen BMW gebruikt worden. Die werd opgespoord en in de BMW werden de wapens gevonden.

Deze actie sluit volgens Ekelmans precies aan bij de bredere aanpak van het liquidatieprobleem, dat afgelopen zomer is ingezet. “We proberen te verstoren zoals in dit geval en een andere liquidatie die we hebben voorkomen. We richten ons ook meer op een persoonlijke aanpak.” Het beoogde slachtoffer rond de actie in de Knokkestraat werd vooraf door de politie gewaarschuwd.

De politie heeft rond de liquidatiegolf enkele tientallen personen in beeld. Het gaat dan om vermoedelijke opdrachtgevers, uitvoerders en slachtoffers. De vier verdachten van de Knokkestraat behoorden niet tot die groep.

“Dat maakt onze zorg heel groot”, aldus Ekelmans. Volgens haar is de steeds meer groeiende aanwas van dit soort jonge criminelen die “dit soort dingen doen.” (ANP)