Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Oud-COA-directeur Albayrak en man vervolgd

Albayrak bij de rechtbank in Den Haag.
Albayrak bij de rechtbank in Den Haag. Foto ANP / Phil Nijhuis

De ontslagen oud-directeur van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), Nurten Albayrak, wordt vervolgd voor valsheid in geschrifte. Ook haar man moet zich voor de strafrechter verantwoorden, bevestigt een persofficier van justitie tegenover persbureau ANP. De man van Albayrak wordt verdacht van het beïnvloeden van een getuige door bedreiging.

Albayrak wordt ervan verdacht haar secretaresse en chauffeur te hebben gevraagd afspraken in haar elektronische agenda te veranderen om het privégebruik van haar dienstauto te maskeren. Afgelopen oktober oordeelde de civiele rechter in Den Haag dat Albayrak op 1 april 2012 terecht op non-actief is gesteld en later ontslagen.

‘Tendentieus en tegenstrijdig’

De bestuurder voldeed volgens de rechter niet aan de integriteitseisen voor haar functie. Het privégebruik van haar dienstauto verhulde ze tegenover minister en rijksambtenaren. De rechter zag geen aanleiding voor het toewijzen van een vergoeding aan Albayrak wegens de voortijdige beëindiging van haar contract.

Albayrak eiste onder meer inzage in het onderzoeksmateriaal van de commissie-Scheltema, die een rapport schreef over de misstanden bij het COA. De commissie concludeerde dat Albayrak had gelogen over het privégebruik van haar dienstauto. Albayrak ontkende dit en suggereerde dat anderen binnen het COA met haar agenda rommelden. Ze noemde het rapport “tendentieus, tegenstrijdig en in veel opzichten feitelijk onjuist. [...] Kennelijk kun je als minister een rapport bestellen”.

Albayrak kwam in opspraak na een reportage van de NOS in september 2011. Daarin werd gesproken van “een angstcultuur” bij het COA. Anonieme klokkenluiders noemden hun algemeen directeur Albayrak “een despoot” en “geboren manipulator”. De commissie-Scheltema bevestigde dit beeld in grote lijnen.

Lees voor meer achtergrond terug in NRC: Commissie: niet gelogen over salaris, maar wel over dienstauto (€)