Opnieuw twintig Feyenoord-fans vast in Rome, Renzi wil excuses

In Rome zijn opnieuw zo’n twintig Feyenoordsupporters opgepakt tijdens rellen. Gisteravond waren al 33 fans van de club opgepakt, van wie vandaag nog 23 vastzaten.

Fans van Feyenoord tijdens de rellen met andere supporters en de politie in Rome.
Fans van Feyenoord tijdens de rellen met andere supporters en de politie in Rome. Foto Reuters / Yara Nardi

In Rome zijn opnieuw zo’n twintig Feyenoordsupporters opgepakt tijdens rellen. De Italiaanse premier Matteo Renzi eist nu excuses van de Rotterdamse club, schrijft persdienst ANP.

Renzi noemde het gedrag van de voetbalfans op de Italiaanse televisie “een teken van barbaarsheid en onbeschoftheid” en liet weten dat de politie 1300 man had ingezet. Hij wil dat de relschoppers zwaar worden gestraft.

“Het enige persbericht dat Feyenoord nu moet uitbrengen, telt maar vijf letters: ‘scusa’. Ze moeten beginnen met hun excuses te maken in plaats van deze onbeschofterikken te verdedigen.”

De premier was wel tevreden met de toezeggingen van de Nederlandse ambassadeur in Italië. Die zei dat de Italiaanse autoriteiten op alle medewerking kunnen rekenen, opdat de verantwoordelijken van de rellen gestraft worden.

Rellen begonnen gisteren

Gisteravond werden na rellen in het oude centrum van de Italiaanse hoofdstad 33 Feyenoordsupporters opgepakt, van wie vandaag nog 23 vastzaten. De fans gooiden met rookbommen en flessen, vernielden auto’s, motoren en prullenbakken en zijn uiteindelijk uiteengedreven door de politie.

Winkels in de buurt hebben uit voorzorg hun deuren gesloten. De burgemeester van Rome was geschokt:

“Rome is beschadigd en gekwetst. Ben in contact met justitie, de politiecommissaris en de Nederlandse ambassadeur. Het eindigt hier niet (…) We hebben de schade gezien, onacceptabel geweld.”

vanmiddag

Op de Spaanse trappen op het Piazza di Spagna (maps) bekogelden relschoppers de agenten eerder vandaag al met flessen en rookbommen. Na afloop zagen de Spaanse trappen eruit als “een slagveld”, meldt het Italiaanse persbureau ANSA. Enkele agenten raakten gewond, scooters en prullenbakken werden beschadigd.

Drie relschoppers kregen een celstraf van zestien maanden, zes fans kregen acht maanden cel. Twee troffen een schikking en kregen daardoor een boete van 40.000 euro.

woensdagavond

Gisteravond zijn al 33 fans van Feyenoord opgepakt bij rellen in Rome. Ze worden verdacht van openbare geweldpleging. 23 mannen, allen tussen de 20 en 28 jaar oud, zitten nog vast. Acht supporters hebben een boete van 45.000 euro gekregen en mogen niet langer in Rome blijven. De voorgeleide fans hadden zichtbare verwondingen in het gezicht.

‘gevoelens van afschuw’

PvdA-Kamerleden Ahmed Marcouch en Tjeerd van Dekken hebben het kabinet schriftelijke vragen gesteld over de “zichzelf Feyenoordsupporters noemende Nederlanders in Rome”. Ze willen weten of minister Opstelten van Veiligheid en Justitie en minister Schippers van Volksgezondheid de “gevoelens van afschuw” delen. Ook vragen de PvdA’ers of burgemeesters meldplicht aan inwoners kunnen opleggen op grond van misdragingen in een ander land.