Koenders: ‘Ernstige schending staakt-het-vuren separatisten’

Foto AFP / ANATOLII STEPANOV

De Oekraïense soldaten op de foto hierboven hebben Debaltseve net verlaten. Het Oekraïense leger heeft zich gisteren teruggetrokken uit het strategisch belangrijke verkeersknooppunt.

De Britse regering heeft gisteren foto’s vrijgegeven van de aanwezigheid van Russische zware wapens in het oosten van Oekraïne. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Londen tonen de beelden het meest geavanceerde antiraketsysteem dat Rusland bezit. Volgens Adam Thomson, de Britse ambassadeur bij de NAVO, bewijst de aanwezigheid van deze wapens opnieuw dat Rusland betrokken is bij de strijd tegen het regeringsleger in het oosten van Oekraïne. Gisteren beschuldigde de NAVO Rusland ervan dat het land nog altijd wapens levert aan de separatisten, ook nadat het Oekraïense leger zich gisteren terugtrok uit het strategisch belangrijke verkeersknooppunt Debaltseve. Separatisten proberen Debaltseve al weken te veroveren. Volgens minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken is de situatie zorgwekkend. Koenders: „Veel is nog onduidelijk, ook over het aantal slachtoffers. Maar wat vaststaat is dat het offensief van de door Rusland gesteunde separatisten een ernstige schending is van het staakt-het-vuren uit de Minsk-afspraken.” Rusland heeft zich verplicht de afspraken na te komen. Het is nu zaak dat Rusland zich aan zijn woord houdt, aldus Koenders. In het Minsk-akkoord is een belangrijke rol weggelegd voor de OVSE, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa.

    • NRC