Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Nieuwe Alien wordt geregisseerd door Neill Blomkamp (District 9)

Still uit Alien (1979)

Het nieuwste deel in de Alien-reeks wordt geregisseerd door Neill Blomkamp. De Zuid-Afrikaanse regisseur oogstte eerder veel lof met het grimmige District 9. Het is niet bekend of Sigourney Weaver in het nieuwe deel wederom zal opduiken als luitenant Ripley.

Blomkamp maakte het nieuws zelf vanochtend bekend via Instagram:

Um… So I think it's officially my next film. #alien

Een foto die is geplaatst door Brownsnout (@neillblomkamp) op

Wat het verhaal van de nieuwe Alien zal zijn is nog onduidelijk. Wel schrijft Variety dat de film zich een paar jaar na de gebeurtenissen in Prometheus 2 afspeelt. Die film wordt op dit moment opgenomen.

Prometheus is losjes gebaseerd op de Alien-reeks en gaat over de ontstaansgeschiedenis van het iconische wezen. Ridley Scott, de regisseur van de legendarische eerste Alien uit 1979, produceert beide films. Het tweede deel van Prometheus wordt pas volgend jaar verwacht; wanneer de nieuwe Alien zal landen is niet bekend.

De 35-jarige Blomkamp geldt als een belofte: het originele en anarchistische District 9 (2009), over een groep buitenaardse wezens die in een township nabij Johannesburg woont, betekende diens internationale doorbraak (en van hoofdrolspeler Sharlto Copley). Zijn volgende film, de dystopische blockbuster Elysium (2013) met Matt Damon Jodie Foster en wederom Copley, was conventioneler maar niet minder bloedeloos, aldus recensent Dana Linssen:

Natuurlijk is Elysium een stuk conventioneler dan het anarchistische, en voor een veel lager budget gemaakte District 9. Maar vergeleken met de andere blockbuster-dystopieën van deze zomer als Oblivion, After Earth en World War Z is de film een stuk minder bloedeloos. Hij koppelt, zoals het genre voorschrijft, gruizig actiespektakel en computereffecten aan maatschappijkritiek – in dit geval vragen over immigratiepolitiek en medische voorzieningen.

Blomkamp rondt op dit moment Chappie af, een film over een politierobot in Zuid-Afrika die voor zichzelf kan denken. Gastrollen zijn er voor leden van de Zuid-Afrikaanse formatie Die Antwoord: