Opinie

Nederland blijft in EU ver achter

Zou het kunnen dat twee problemen van minister van Economische Zaken Henk Kamp iets met elkaar te maken hebben? Het conflict met Groningen over de gaswinning en het ver achterblijven van Nederland op het gebied van duurzame energie. Je zou het bijna denken. Er wordt wel gezegd dat het gas dat in 1959 in de Nederlandse bodem werd gevonden het land lui heeft gemaakt als het gaat om vernieuwing van de energiemarkt.

De cijfers hierboven, afkomstig van het Europese milieuagentschap EEA, spreken voor zichzelf. Behalve Malta en Luxemburg is er geen EU-land met relatief zo’n klein aandeel aan duurzame energie als Nederland. In 2012 bleef Nederland de Britten nog net voor, maar daar groeide het aandeel duurzaam sneller dan in Nederland. Want ook de groei van duurzame energie bleef in Nederland, met 0,3 procentpunten beperkt.

Het is nog maar de vraag of Nederland de Europese doelstelling zal halen. pv magazine, dat de markt voor zonne-energie goed volgt, schrijft:

For the Netherlands, the recent amendment of the Stimulation of Sustainable Energy Production (SDE+) is set to bolster the country’s growing solar sector, which added 424 MW of PV capacity in 2014 and is expected to build upon that in 2015. Offshore wind is also expected to play a larger role in the country’s clean energy landscape.

Voor het milieuagentschap is duurzame energie niet alleen belangrijk als element in de Europese strategie om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, tegelijkertijd moet de EU zo minder afhankelijk te worden van de invoer van fossiele brandstoffen. Dat is financieel aantrekkelijk en goed voor de energiezekerheid. In 2012, schrijft het milieuagentschap, in ongeveer 7 procent minder gas (uit Rusland) is ingevoerd dan in 2005, dat noemt het EEA ‘relevant in de huidige geopolitieke context’. Overigens is het effect op het gebruik van steenkool (een daling met 13 procent) groter.

Volgens het EEA is de groei van duurzame energie het sterkst in de elektriciteitsvoorziening, maar is het aandeel in de sector verwarming en koeling nog steeds het grootst. In de sector transport (elektrisch rijden) was in 2013 sprake van een lichte daling (0,5 procentpunt). EEA-directeur Hans Bruyninckx ziet duurzame energie als ‘een van Europa’s grote succesverhalen’. Het zou zelfs een motor voor de economie kunnen worden, als er meer geld zou worden besteed aan innovatie.

Met het oog op een eerdere discussie hier over Duitsland en de Energiewende, is ook de onderstaande grafiek nog wel interessant, daarin staat wat het effect is van duurzame energie op het gebruik van fossiele  brandstoffen:

 

Paul Luttikhuis
Blogger

Paul Luttikhuis

Buitenlandredacteur Paul Luttikhuis volgt op dit blog nieuws over klimaatverandering. Hij schrijft over sociale en economische gevolgen, over manieren waarop landen zich daarop voorbereiden, over nieuwe wetenschappelijke inzichten en over de onderhandelingen na ‘Parijs’. Regelmatig zullen gastauteurs hun licht laten schijnen op deze thema’s.