Economie

Nationale-Nederlanden doet graag iets goeds terug - geheel vrijblijvend, hoor

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: Een informatiemiddag voor ondernemers over pensioenen van de Nationale-Nederlanden in Rotterdam.

Wie: Fiscalist Ferd Beukers en zelfstandig ondernemer Jetske van Heusden.

Willen ze soms iets terugdoen voor de maatschappij? Iets góeds? Een vriendelijk bedoelde vraag uit de zaal aan Ferd Beukers, fiscalist bij Nationale-Nederlanden, tijdens de informatiemiddag voor ondernemers over pensioenen. Beukers schraapt zijn keel.

“Ehm. Wij zijn momenteel een beetje terughoudend met dat soort grote – eh - opmerkingen.” Iets met een woekerpolisprobleempje, en de afwikkeling daarvan. Begripvol geknik. “We willen ondernemers gewoon bewust maken van hun pensioenmogelijkheden.”

En hij gaat vandaag heus geen pensioenproducten verkopen, belooft Beukers. Goed, oké, tenzij daar uitdrukkelijk om wordt gevraagd, natuurlijk.

Privéles pensioenen

Echt storm lopen de wekelijkse bijeenkomsten van Nationale-Nederlanden in Rotterdam nog niet. Ligt aan de onderwerpen, denkt Beukers. “Die middag over fotografie laatst, trok een boel bezoekers. Maar vandaag valt de opkomst wat tegen.”

Of ‘wat tegen’, er is één toehoorder. Een privélesje pensioenen dan maar voor Jetske van Heusden – leiderschapscoach en zelfstandig ondernemer. Ze zijn verkast naar een kleiner zaaltje. Daar overhandigt hij haar zijn geprinte powerpoint.

En een paar vragen

Wat denkt Van Heusden maandelijks nodig te hebben wanneer ze stopt met werken? En als ze komt te overlijden, wat laat ze haar partner dan na? En haar kinderen? Heeft Van Heusden eigen vermogen? Een boot? En hoe staat het met de aflossing van de hypotheek? Sinds wanneer is ze zelfstandig ondernemer? Hoelang is ze in loondienst geweest? Zou ze het erg vinden langer door te werken? Ook ver na haar zeventigste? Weet ze hoeveel AOW ze straks ontvangt? En heeft ze aandelen?

Paar wedervraagjes van Beukers. Geaarzel, geknik.

Zolang je er maar voor zorgt dat je wéét hoe je financiële toekomst eruit ziet. Maak alvast een inschatting, adviseert Beukers. “En houd rekening met de vijf pijlers: AOW, het pensioen dat je via je vorige werkgever hebt opgebouwd, de mogelijkheid langer door te werken, eigen vermogen en lijfrente.”

Nog meer geknik. Een korte stilte. Een boel vragen hè? Nou, Van Heusden mag altijd nog eens langskomen. Hóeft niet, natuurlijk.