Mogelijk afdwingen bekentenis door oud-PVV’er in onderzoek

De vrouw die de mishandeling echt had gepleegd, was door de politie weggestuurd. Ze hadden al iemand.

Er komt onderzoek naar het handelen van drie Amsterdamse rechercheurs die mogelijk een vrouw willens en wetens hebben gedwongen een valse bekentenis over een mishandeling af te leggen. Dat heeft de korpsleiding van de Amsterdamse politie gisteren bekendgemaakt. Een van de betrokken rechercheurs is voormalig PVV-Kamerlid Hero Brinkman.

De bekendmaking van de korpsleiding volgde op een klacht van advocaat Bart Swier tegen de agenten. Zij verhoorden in de zomer van 2013 een 23-jarige vrouw die een andere vrouw met een glas zou hebben mishandeld. De verdachte ontkende. Maar de rechercheurs drongen aan en zeiden in strijd met de waarheid dat er beeldopnames waren van de mishandeling. Daarop legde de vrouw toch een bekentenis af. Een van de verhorende rechercheurs is Hero Brinkman.

Toen zich later alsnog een vrouw uit gewetenswroeging meldde met een bekentenis, werd ze weggestuurd door de politie. De ‘dader’ was immers al gepakt.

Op verzoek van advocaat Swier is een onderzoek gedaan door deskundigen van de Universiteit Maastricht, naar de betrouwbaarheid van de eerste ‘bekentenis’ en de betrouwbaarheid van de verklaringen van twee getuigen die de vrouw als dader zouden hebben herkend. De experts brachten een vernietigend rapport uit over het handelen van de betrokken rechercheurs in dit onderzoek. Het Openbaar Ministerie heeft besloten de cliënt van Swier niet te vervolgen.

Volgens het OM hebben de verbalisanten geen strafbare feiten gepleegd. Wel is het OM van mening dat de kritiek van de rapporteur „het professioneel handelen van de verbalisanten raakt”. Daarom is het rapport deze week overgedragen aan de leiding van de politie-eenheid Amsterdam.

De rechercheurs mogen, in afwachting van de uitkomsten van het nadere onderzoek, vooralsnog doorwerken.