Met een eigen betaalapp wil Samsung furore maken

Foto AP

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Apple mag dan een topkwartaal achter de rug hebben - de concurrentie denkt niet aan overgave. Het Zuid-Koreaanse Samsung opent juist de aanval, met de overname van LoopPay, een Amerikaanse startup uit Massachusetts die technologie ontwikkelt om te betalen per mobiele app.

De Wall Street Jounal schrijft:

“De deal is het duidelijkste signaal tot nog toe dat Samsung agressief wil concurreren met Apple om het consumentengedrag bij de kassa te veranderen.”

Samsung zou een ‘een ecosysteem van software en diensten’ willen ontwikkelen. In de Android-markt voor smartphones is het druk en binnen die subsector wil de onderneming voorop lopen in de strijd met Apple.

De service van LoopPay zal vermoedelijk worden gelanceerd waneer Samsung volgende week de nieuwe Galaxy S6 in Barcelona presenteert.

De niet-Chinese toerist is ook niet alles

Toerisme is ook in China een belangrijke inkomstenbron, maar dat betekent niet dat de toerist heilig is. Sterker, de Chinese media vestigen de aandacht op niet-Chinese toeristen die er een puinhoop van maken.

“Het lijkt een zet te zijn om een nieuwe golf van kritiek op zijn eigen toeristen bij voorbaat te ondermijnen”, schrijft de South China Morning Post - juist rond het Chinese nieuwjaar, dat vandaag word gevierd.

Volgens het toerismebureau in Beijing geven reizende Chinezen zo’n 6,5 miljard euro per jaar uit. Dat is gunstig voor bestemmingslanden als Nieuw-Zeeland en de VS. Maar in 2013 zei de Chinese vice-premier berouwvol dat zijn landgenoten “luid spreken in het openbaar, op de verkeerde plek oversteken en overal spugen”. Niet oké, zei hij.

De SCMP meldt op gezag van staatsmedium People’s Daily dat buitenlanders het niet veel beter doen in China. Ze kamperen op monumenten, wildplassen, klimmen in bomen, en - heel erg - zitten met zijn vieren op tweepersoonsbankjes.

Australische miljardensteun kan op het spel staan

Ook binnen de humanitaire hulp geldt het principe ‘voor wat hoort wat’. Al Jazeera meldt dat Australië dat althans vindt. Het land smeekt buurman Indonesië om twee gevangen Australiërs niet te executeren vanwege heroïnesmokkel.

Premier Tony Abbott hield woensdag een pleidooi: wij gaven jullie in 2004 miljarden, vergeet dat niet, en als deze twee mannen worden gedood is nog niet zo zeker hoe het bij de volgende tsunami of aardbeving zal gaan.

“Ik zou tegen de Indonesische mensen en regering zeggen: wij in Australië zijn altijd bereid om jullie helpen en we hopen dat jullie op dit moment iets terugdoen.”

Het was volgens Indonesische officials een dreigement, wat Abbott ontkende.

    • Diederik van Hoogstraten